Rokende Duitse pensionado moet toch huurhuis uit

AMSTERDAM - Een verstokte Duitse roker moet na veertig jaar zijn huurwoning verlaten, omdat hij zijn buren te veel overlast bezorgt. Dat heeft een rechter in Düsseldorf donderdag bepaald.


Duitse media hebben veel aandacht besteed aan de juridische strijd die de 75-jarige Friedrich Adolfs voerde sinds zijn huisbazin hem begin vorig jaar de deur wilde wijzen. Adolfs, bijgenaamd de 'rokende rentenier', werd de op één na bekendste roker van het land. De bekendste is oud-bondskanselier Helmut Schmidt (95), die volgens ingewijden dagelijks zo'n veertig sigaretten rookt. Hij doet dat ook in openbare gelegenheden waar een rookverbod geldt, maar niemand legt de staatsman iets in de weg.


Anders ligt het voor Adolfs. Tot tweemaal toe bepaalde een rechter dat hij, overeenkomstig de wens van de verhuurster, zijn appartement in een souterrain moet verlaten. De stank die zich via het trappenhuis verspreidde, was niet meer te harden voor de overige bewoners. Adolfs werd verweten dat hij zijn woning zelden of nooit lucht, en dat hij volle asbakken niet leegt.


De privégeneugten van de man zijn volgens de rechter in Düsseldorf ondergeschikt aan de gezondheidsbelangen van medebewoners, reden waarom hij eind dit jaar zijn huis moet verlaten.


Het oordeel leidde tot gemengde reacties. Siegfried Ermer, voorzitter van de organisatie Pro Rauchfrei, zei verheugd te zijn dat de 'slachtoffers' in het gelijk zijn gesteld, en niet de klager (Adolfs). Een woordvoerder van de Duitse Huurdersbond beklemtoonde dat het huurders vrij staat te blijven roken, mits ze medehuurders zo veel mogelijk ontzien door ramen open te zetten.


In Nederland kunnen huiseigenaren in een contract met een huurder de bepaling opnemen dat er in het betrokken huis of appartement niet mag worden gerookt. Volgens juristen pleegt een huurder wanprestatie als hij/zij zich daar niet aan houdt. Maar dat betekent nog niet dat de eigenaar het huurcontract eenzijdig kan opzeggen. Juristen die zich op de website Rechtenforum.nl mengden in een discussie over het rookverbod in huis, stelden dat de overeenkomst alleen door tussenkomst van een rechter kan worden ontbonden.


Op sommige plaatsen in de VS geldt een verbod op roken in huis, met name om kinderen in appartementencomplexen te behoeden voor het schadelijke 'meeroken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden