Lezersbrieven

Rokende burgemeester 'uitermate ongepast'

De ingezonden brieven van maandag 5 oktober.

Burgermeester Eberhard van der Laan met rookt een sigaretje voordat hij een speech geeft tijdens het protest evenement To Russia With Love. (foto 2013) Beeld anp
Burgermeester Eberhard van der Laan met rookt een sigaretje voordat hij een speech geeft tijdens het protest evenement To Russia With Love. (foto 2013)Beeld anp

Eberhard van der Laan wil zes jaar langer burgemeester zijn van Amsterdam. Dan wil hij het wel rustiger aandoen en meer rekening houden met zijn jonge gezin. Meer vertrouwen op anderen - delegeren? - en minder uitnodigingen accepteren.

De zondag voor het gezin - geen dikke werkdossiers meer - en delen van de werkagenda blokkeren voor het gezin, lees ik in het interview. Een loffelijk streven dat past in de moderne tijd waar de zorg voor het gezin door beide ouders gedeeld wordt.

Een streven waar de politiek in Amsterdam achter staat, gezien de positieve reacties op zijn besluit zich kandidaat te stellen voor een tweede termijn. Meer waardering voor je werk de afgelopen vijf jaar kun je toch niet krijgen van die toch kritische Amsterdamse politici. De benoeming voor een tweede termijn lijkt een politieke formaliteit.

Toch is er nog een grote hobbel die zowel een herbenoeming als de gezondheid in de toekomst in de weg staat. Het interview vindt plaats in de rokerige werkkamer van de burgemeester, lees ik. Een rokerige werkkamer lijkt me in deze tijd uitermate ongepast en roken op de werkvloer is al jaren niet meer toegestaan.

In het maatschappelijk streven het roken te ontmoedigen heeft een Amsterdamse burgemeester een voorbeeldfunctie voor alle Amsterdammers. Bij de uitoefening van zijn functie zal de toekomstig burgemeester hier rekening mee moeten houden.

Dus niet meer roken op de werkvloer en geen foto's meer in de krant met een sigaret in de mond. Voor een straffe roker zeker een uitdaging die nog groter is dan het streven naar meer balans in het leven en meer vrije tijd.

Aan de Amsterdamse politiek de taak haar toekomstig burgemeester hierbij te ondersteunen. Heb de politiek moed een herbenoeming afhankelijk te maken van het beperken van het rookgedrag van de toekomstig burgemeester.

Arno Bakker, Amsterdam

Brief van de dag Niet overal zijn de rijen zo lang

Als geregelde museumbezoeker kan ik me niet vinden in de uitspraak 'De rijen zijn zo fucking lang' van actrice Maryam Hassouni (Nieuwsbreak, 2 oktober). Ja, wel bij de musea die je noemt, maar als je even om de hoek kijkt, kan je ook het Stedelijk ingaan. Of je neemt lijn 5 naar Amstelveen om het Cobra Museum en het Jan van der Togt Museum te bezoeken. Zeeën van ruimte om na te denken en je verbeeldingskracht te laten werken. Wil je toch in Amsterdam blijven, ga dan naar Foam, Huis Marseille, Stadsarchief, Hermitage, Amsterdam Museum enhet Joods Historisch Museum. Wil je helemaal niet in de rij staan, loop dan gewoon door Amsterdam dat al één groot museum is. Geniet van de architectuur, de parken, de nieuwbouwwijken en de vele nieuwe hotspots.

Otto Pasteuning, Amstelveen

Massale belangstelling voor de Nachtwacht van Rembrandt in het Rijksmuseum Beeld Martijn Beekman
Massale belangstelling voor de Nachtwacht van Rembrandt in het RijksmuseumBeeld Martijn Beekman

Vernieuwend GeenPeil

Wat mij opvalt aan alle reuring rondom het GeenPeil-gebeuren, is dat iedereen wel een mening heeft over de inhoud van het aangevraagde referendum, maar dat maar heel weinig mensen iets zeggen over de vorm van de actie zelf.

Wat ik zo opzienbarend vind aan deze actie en wat ik zo waardeer, is dat GeenPeil het in slechts een paar weken tijd voor elkaar heeft gekregen om (meer dan) voldoende handtekeningen te verzamelen voor die aanvraag. Waarom is ze dat gelukt?

Voornamelijk omdat ze 21e-eeuwse middelen hebben ingezet voor iets wat nog op een (vroege) 20e-eeuwse manier in elkaar zit. Je moet namelijk de minimaal 300.000 handtekeningen om een referendum aan te vragen op papier aanbieden. Dat is heel lastig om voor elkaar te krijgen, want een handtekening op papier is voor veel mensen te veel gedoe en daardoor een (te) hoge drempel.

GeenPeil heeft een beveiligde site gemaakt waar je online met je vinger op een touchscreen een rechtsgeldige digitale handtekening kunt zetten, en heeft die handtekeningen vervolgens geprint. Voilà: een barrière voor een democratisch middel weggehaald. (Nou nog de wet aanpassen zodat het printen ook niet meer nodig is.)

Miriam Wesselink, Den Haag

Oorlog is voetbal

Soms droom ik van een oplossing van het conflict in Syrië door een beslissingswedstrijd tussen twee voetbalclubs uit dat land.

De winnaar verplicht zich tot algemene amnestie, ontwapening en de invoering van echte democratie.

De wedstrijd zal dan moeten gaan tussen Al Jaish (Damascus) en Al-Ittih Aleppo, de Syrische Ajax-Feijenoord. Ach, inderdaad, dromen zijn bedrog, en als ik wakker word dan droom ik nog, maar de hoop blijft.

Aad van den Enden, Utrecht

Typisch Nederlands (1)

'De fietspaddestoel, de sjoelbak, de Daf, de Solex en de bierfiets zijn goed gekozen; niet-Nederlanders vinden die dingen vast belachelijk', schrijft Aleid Truijens. Behalve de bierfiets dan, zo mocht ik een paar weken geleden vaststellen. Downtown Nashville is vergeven van de pedal taverns en ze zijn minstens zo luidruchtig als in Amsterdam. Overigens gefabriceerd door bedrijf Het Fietscafé uit Kootwijkerbroek dat volgens zijn website die dingen ook al heeft geleverd aan niet-Nederlandse contreien als Denemarken, Spanje, Japan, Estland, Hongarije, Servië en Israël. Dat dan weer wel.

Ruud Keulers, Mirtos, Kreta

Typisch Nederlands (2)

Als je een heel boek maakt over typisch Nederlandse voorwerpen, dan moet het een kleine moeite zijn om even op Google te checken in hoeverre het echt Nederlands is. De kaasschaaf is een Noorse uitvinding en in Scandinavië alom in gebruik. Bij mijn Zweedse familie liggen drie verschillende exemplaren in de la: voor 'gewone', harde en zachte kaas.

Robert Mulder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden