Roken mag in café zonder personeel

Roken in kroegen zonder personeel is toegestaan. Café De Kachel in Groningen is in hoger beroep vrijgesproken door het gerechtshof in Leeuwarden. Volgens het hof staat nergens in de wet dat het roken in horecagelegenheden verboden moet worden.

De wet zegt dat ondernemers verplicht zijn maatregelen te treffen tegen roken. Maar dat betekent niet automatisch een algeheel rookverbod.

De Kachel was in februari de eerste kroeg in Nederland die moest voorkomen voor het aan de laars lappen van het rookverbod. De rechtbank in Groningen veroordeelde eigenaren Jeroen en Ronald Sannes toen tot een boete van 1200 euro en een maand voorwaardelijke sluiting.

De broers haalden in eerste instantie de asbakken van tafel, nadat op 1 juli vorig jaar het rookverbod was ingegaan. Maar de omzet kelderde, en ze voelden zich genoodzaakt de asbakken terug te zetten. Controleurs van de Voedsel- en Waren Autoriteit betrapten de kroegbazen tot vijfmaal toe op schending van het rookverbod.

Ondernemers zonder personeel

De eigenaars van de Kachel meenden niet anders te kunnen dan het rookverbod negeren. De kroeg is te klein voor een rookruimte en heeft geen terras. Volgens de eigenaars hoeven kroegbazen zonder personeel, zoals zij zelf, zich niet aan het rookverbod te houden. Het hof geeft hen daarin nu gelijk; nergens in de Tabakswet staat dat het verbod ook geldt voor ondernemers zonder personeel. Het Openbaar Ministerie vond het vanzelfsprekend dat het ook voor hen gold; het hof vindt dat helemaal niet zo logisch.

Het Openbaar Ministerie (OM) weet nog niet of het in cassatie gaat. Eerder had het OM aangekondigd dat niet te zullen doen in geval van vrijspraak. Advocaat Manuel Bloch van café De Kachel: ‘De wet zal duidelijker moeten worden opgesteld.’

Koninklijke Horeca Nederland

‘Door deze uitspraak zie je dat het rookverbod wankelt’, zei een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland vrijdag naar aanleiding van de uitspraak. ‘Nu is het echt aan minister Ab Klink om duidelijkheid te verschaffen en de wetgeving aan te passen.’

De brancheorganisatie voor de horeca ziet de uitspraak ‘als een flinke steun in de rug’ voor horecaondernemers zonder personeel.

VVD, SP: stoppen met controleren

De VVD in de Tweede Kamer vindt dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) moet stoppen met de handhaving van het rookverbod in kroegen zonder personeel. Gaat minister Ab Klink (Volksgezondheid) hier niet op in, dan willen de liberalen de Kamer terugroepen van vakantie om hierover met de minister te debatteren.

Volgens VVD'er Halbe Zijlstra is er na twee vrijspraken in hoger beroep, van cafés in Breda en Groningen, geen wettelijke basis meer voor een rookverbod voor horeca zonder personeel. De VVD pleit al langer voor een uitzondering voor deze kroegen. Kleine kroegen zouden extra zwaar door het rookverbod worden getroffen.

De SP vindt dat deze cafés zelf moeten kunnen kiezen of ze roken toestaan. SP'er Henk van Gerven roept Klink op de strijdbijl te begraven. Volgens hem is er nu geen draagvlak voor een rookverbod in de kleine cafés.

De PvdA blijft erbij dat alle kroegen rookvrij moeten zijn omdat het ook gaat om de gezondheid van de klant. Maar PvdA'er Lea Bouwmeester wil wel dat minister Klink nu snel orde op zaken gaat stellen. ‘Het is nu een rommeltje. Het rookverbod is blijkbaar niet goed in de wet geregeld.’

Ook het CDA roept de minister op snel duidelijkheid te verschaffen over de consequenties van de uitspraak. Klink zal moeten aangeven hoe hij de wet kan aanpassen om het rookverbod te handhaven. Daarna kan bekeken worden of de Kamer nog bijeen moet komen.

Klink heeft al laten weten niet te wachten op eventuele cassatie. Om het rookverbod in de hele horeca overeind te houden, wil hij de regels aanpassen als dat nodig mocht zijn.

De eigenaren van het Groningse café de Kachel voor het rechtshof in Leeuwarden. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden