Roken mag – als je zelf je bier tapt

Bij het rookverbod in de horeca dat op 1 juli ingaat, draait het allemaal om het personeel. Waar de ober niet bedient, kortom, mag gerookt worden....

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

amsterdam De ondernemer die per se rokers wil binnen houden na invoering van het rookverbod voor de horeca (per 1 juli) zou dit kunnen overwegen: maak een rookkamer en zet daarin een tap voor zelfbediening. Of: laat een lopende band van de bar naar de rookkamer maken, zoals in een sushibar. Dat mag, ook na invoering van het rookverbod.

Naar een rookvrije horeca heet de brochure van Koninklijke Horeca Nederland waarin de leden van deze brancheorganisatie worden bijgepraat over wat er na 1 juli allemaal wel of niet mogelijk is. De brochure reageert op de nadere regelgeving voor een rookvrije horeca die minister Klink (Volksgezondheid) onlangs naar de Tweede Kamer stuurde.

Advies van Horeca Nederland: ondernemers die een rookkamer willen maken doen er verstandig aan snel eventuele (bouw-) vergunningen bij de gemeente aan te vragen. Die rookkamers moeten aan brandvoorschriften voldoen maar veel andere eisen worden er niet aan gesteld, zo maakt de brancheorganisatie op uit de ontwerpbesluiten van minister Klink.

Als er maar niet wordt bediend in die rookkamers, waarschuwt Horeca Nederland. Want de basis van alle regelgeving bij het rookverbod is de bescherming van horecapersoneel. ‘U mag bij wijze van spreken dus uw hele café, behalve het buffet, inrichten als afsluitbare rookkamer, zo lang uw personeel er maar niet hoeft te bedienen.’

Volgens Horeca Nederland bestaat er in de branche nog steeds veel onduidelijkheid over wat er na 1 juli nog mag. Tal van opzetjes die kroegbazen hebben aangedragen om het rookverbod te omzeilen zijn kansloos, luidt de waarschuwing. ‘Constructies waarbij u uw personeel tot aandeelhouder maakt hebben totaal geen effect op het mogen roken in uw bedrijf.’

De brochure heeft vooral een informatief karakter en is niet bedoeld om overheidsmaatregelen te frustreren. Wel blijft Horeca Nederland het frustrerend vinden dat ondernemers straks beboet kunnen worden bij overtreding van het rookverbod (vanaf 300 euro) terwijl de overtreder zelf buiten schot blijft.

De horecaondernemer die zelf graag een sigaret opsteekt moet weten dat dat per 1 juli ook na sluitingstijd niet meer mag. Het verbod geldt in stadions met een gesloten dak en ook voor festivals onder een tentdoek, ook al is de ‘tent’ aan vier zijden open. Tip van Horeca Nederland: maak het op het terras of een patio gezellig voor rokers. En: ‘Het zou een mogelijkheid zijn om de bar als het ware in het raam te plaatsen, waarbij uw personeel binnen staat en uw gasten buiten zitten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden