Roken blijkt door smaakstoffen nog ongezonder

Tabaksrook bevat meer schadelijke stoffen dan gedacht. De hoeveelheid smaakstoffen (aldehyden) in de tabaksrook is namelijk jarenlang onderschat. Tot die conclusie komt het RIVM in Bilthoven aan de hand van een literatuurstudie, die maandag is aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid (VWS)....

De roker, zo blijkt uit het rapport, wordt onder meer blootgesteld aan hogere concentraties formaldehyde, acetaldehyde en acroleine. Bij proefdieren veroorzaken die stoffen kanker aan de luchtpijp en in de bovenste luchtwegen. Waarschijnlijk gebeurt dat ook bij de mens.

De sigarettenfabrikanten voegen ten behoeve van de smaak in toenemende mate suikerhoudende zoethout- of honingpreparaten aan de tabak toe. Het aandeel suiker kan daardoor oplopen tot boven de 12 procent. Verbranding daarvan leidt volgens de onderzoekers tot hogere concentraties van vooral formaldehyde in de rook. Hoeveel hoger is niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden