Rogge maakt excuses voor wangedrag IOC

De vice-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, de Belg Jacques Rogge, heeft zich in Sydney publiekelijk verontschuldigd voor het spraakmakende gedrag van zijn organisatie....

Van onze sportredactie

'Ik betreur het zeer dat het IOC het vertrouwen van de atleten, de sponsors, de organisaties en de publiciteit heeft gesconden', zei Rogge ten overstaan van zeer kritische sponsors in Sydney. De sponsors verweten Rogge dat het IOC te weinig heeft ondernomen om de mogelijkheden tot fraude in te dammen. De gevolgen daarvan zijn vooral in Sydney merkbaar: de organisatoren van de Spelen in Sydney (SOCOG) ontvangen 90 miljoen gulden minder uit sponsoring dan verwacht.

SOCOG-voorzitter Michael Knight herhaalde tijdens de bijeenkomst met Rogge dat deze financiële tegenvaller de Spelen niet in gevaar brengt. Hij benadrukte tegelijkertijd dat de verklaring ervoor is te vinden in de geruchtmakende affaires waarin het IOC verwikkeld is geweest.

Rogge aanvaardde die uitleg. 'We zullen zelf de consequenties moeten accepteren, maar we kunnen niet opdraaien voor eventuele tekorten.' Volgens Rogge heeft Sydney zelf te hoog ingezet en heeft ze niet alleen te lijden onder de gevolgen van de omkoopaffaire rond Salt Lake City, maar ook onder de economische crisis in Zuid-Oost-Azië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden