Roermond krijgt nieuwe coalitie met zeven partijen

De gemeente Roermond krijgt een nieuwe coalitie van maar liefst zeven partijen die niettemin slechts een nipte meerderheid van 16 van de 31 zetels hebben.

ROERMOND - Dat is het gevolg van het opblazen van de vorige coalitie door de VVD, verreweg de grootste partij in de Limburgse stad, als gevolg van de affaire-Van Rey. Informateur Yvonne van Rooy (CDA) had graag een coalitie met een ruimere meerderheid gezien, zei ze gisteren, 'maar dat bleek niet mogelijk'.'Het onderlinge vertrouwen binnen de coalitiepartijen is echter groot.'


In het nieuwe gemeentebestuur nemen behalve de huidige coalitiepartijen CDA en PvdA ook vijf kleinere partijen zitting: GroenLinks, Demokraten Swalmen, Stadspartij Roermond, Roermond Sociaal en D66. De fractievoorzitters van CDA, PvdA en GroenLinks zijn benoemd tot formateur. Zij moeten het eens worden over de verdeling van de wethoudersposten en de voordracht van wethouders.


De VVD stapte enkele weken geleden uit de coalitie uit solidariteit met hun wethouder Jos van Rey, die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester. De VVD-fractie vond dat de andere fracties te weinig vertrouwen toonden in Van Rey en andere VVD'ers.


Die stap werd door anderen met verbazing begroet. Want door het vertrek van de VVD bereikte de politieke chaos in Roermond een hoogtepunt. De stad zat ineens zonder college én zonder nieuwe burgemeester. Want door de affaire-Van Rey had de uitverkoren nieuwe burgemeester, VVD'er Ricardo Offermanns, zich ook al teruggetrokken.


Waarnemend burgemeester Henk van Beers heeft bovendien aangegeven niet te willen aanblijven. Daarom moet gouverneur Theo Bovens een andere waarnemer aanstellen, terwijl voor de benoeming van de burgemeester een nieuwe procedure moet worden begonnen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden