Roermond eist opheldering van ProRail om IJzeren Rijn

De gemeente Roermond heeft de directeur van ProRail op het stadhuis ontboden om opheldering te komen geven over onaangekondigde werkzaamheden aan het historische tracé van de spoorweg door Roermond....

ANP

Het traject is al sinds 1991 buiten gebruik. ProRail voerde daar de afgelopen dagen herstelwerkzaamheden uit zonder de gemeente of inwoners op de hoogte te stellen. Volgens wethouder Gerard IJff van Verkeer heeft ProRail onaangekondigd grote risico's genomen voor de bewoners in de omgeving. Alle overwegen zijn niet beveiligd en de bewoners houden al sinds 1991 geen rekening meer met passerende treinen, aldus IJff.

Bewoners langs het tracé hebben de afgelopen dagen bij de gemeente Roermond bezorgd geïnformeerd naar de werkzaamheden op het traject. Bij navraag is gebleken dat spoorstaven zijn (terug)gelegd op het spoorgedeelte dat drie jaar geleden was verwijderd om de noordelijke ingang van de Roertunnel in de A73-Zuid te kunnen bouwen.

Rijkswaterstaat had van België, dat nog steeds het recht van doortocht heeft op het bestaande tracé, toestemming gekregen om de spoorstaven tijdelijk te verwijderen onder de voorwaarde dat deze na gereedkomen van de tunnel weer zouden worden teruggelegd. Of het spoortraject later wel of niet in gebruik zou worden genomen, was daarbij niet van belang.

De gemeente vindt het onacceptabel dat ProRail de werkzaamheden niet vooraf heeft aangekondigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden