Roerig Brexit-debat in Brussel, Duitsland waarschuwt voor verdere afbrokkeling

De Duitse regering heeft vandaag in een verklaring gewaarschuwd voor een verdere afbrokkeling van de Europese Unie na de Brexit. Elk voorstel om de EU uit de crisis te halen is welkom, schrijft bondskanselier Merkel daarin, maar benadrukte voorts dat voorstellen die de wil versterken om eruit te stappen 'onvoorziene gevolgen kunnen hebben'. Ondertussen vindt momenteel in het Europees Parlement een roerig debat plaats over de gevolgen van de Brexit.

Bondskanselier Angela MerkelBeeld getty

Merkel zei 'al haar krachten' te gebruiken om te voorkomen dat de EU verder uit elkaar drijft, en er tegelijkertijd vertrouwen in te hebben dat dat lukt. Wel waarschuwde ze ervoor dat Europa moet zorgen dat de Britten niet alleen de krenten uit de pap halen en zo alleen de lusten en niet de lasten van de EU meekrijgen. Als Londen bij een vertrek bijvoorbeeld toegang wil blijven houden tot de EU-markt, dan zal het ook vrij verkeer van personen moeten accepteren.

Ten slotte benadrukte Merkel dat ze het besluit van het Britse volk betreurt, maar de uitslag van het referendum respecteert. Duitsland is dan ook vastberaden de nauwe banden met Groot-Brittanië te behouden. 'Het is belangrijk om nu naar voren te kijken en er alles aan te doen de juiste conclusies te trekken en aansluitend alle noodzakelijke beslissingen te nemen', aldus Merkel.

Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft dinsdag in Brussel een resolutie aangenomen waarin de Britse minister-president wordt opgeroepen met spoed de andere 27 EU-leiders op de hoogte te stellen van het voorgenomen vertrek van de Britten uit de EU. De 28 regeringsleiders en staatshoofden zijn dinsdag en woensdag in Brussel om over de Brexit te vergaderen.

Het parlement wil dat Londen 'onmiddellijk' het artikel dat de uittreding uit de EU in gang zet, in werking stelt om 'schadelijke onzekerheid voor iedereen te voorkomen en de integriteit van de Unie te beschermen'. En: 'Zodra officieel kennis is gegeven van de scheidingsplannen moeten de onderhandelingen daarover van start gaan. Het Europese project moet nu opnieuw worden aangezwengeld', aldus de resolutie.

Volg ons Brexit Liveblog

De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie komen bijeen om te overleggen over het Britse vertrek uit de EU.

Roerig en emotioneel debat

Het twee uur durende debat voor de stemming verliep roerig en emotioneel. UKIP-leider Nigel Farage, een van de voormannen van de Brexitcampagne, werd met gefluit en boegeroep onthaald.

'Ik had nooit gedacht dat iemand van dit huis nazipropaganda in de campagne zou gebruiken', zei de liberale fractieleider, de Belg Guy Verhofstadt. 'Het meest schokkende is dan ook niet de keuze van de Britse bevolking, maar het klimaat van angst en negativisme dat werd gecreëerd.' Ook zei hij tegen Farage dat de EU nu afraakt van 'de grootste verspilling in Europa: uw salaris.' Farage beledigde op zijn beurt de Europarlementariërs door hen ervan te beschuldigen nooit een dag in hun leven 'echt gewerkt' te hebben.

De leider van de grootste fractie EVP, de Duitse christendemocraat Manfred Weber, haalde eerst uit naar de eurosceptici: 'U moet zich schamen'. Hij stak vervolgens de hand in eigen boezem: 'Ik heb te lang gezwegen maar dat is nu voorbij. We moeten vechten voor een verenigd en sterk Europa.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden