Roepen in woestijn om rechtsere koers

'Die man moet eruit. Hij heeft ons genoeg gekloot', zei de Belgische minister Karel De Gucht (Buitenlandse Zaken) in november woedend....

Bart Dirks

Maar pas woensdag werd hij werkelijk uit het bestuur gegooid van de partij van premier Guy Verhofstadt. Gisteren begon ook een procedure om hem te royeren als partijlid. Coveliers zelf verdedigt deze week als advocaat de familie van een vermoord lid van motorclub Outlaws.

Het boterde al langer niet tussen de partijtop en Coveliers (57), die nooit een blad voor de mond neemt. De advocaat, nadat hij twee keer was gepasseerd voor minister van Justitie: 'Daarvoor moet je vooral een paar jaar lang het achterste van de machtshebbers likken. Dan val ik natuurlijk uit de boot.' De Gucht noemde hij een Albanese maffialeider.

Coveliers zag met lede ogen aan hoe het Vlaams Blok (nu Vlaams Belang) bij elke verkiezing meer kiezers afsnoepte van de VLD. Maar zijn oproep voor een meer rechtse koers en zijn kritiek op het cordon sanitaire, werden niet gewaardeerd.

Zo ging het snel bergafwaarts. Na zijn vertragingstactieken in de Senaat tegen het migrantenstemrecht, werd hem eind 2003 zijn functie als fractieleider afgepakt.

Coveliers aasde op eerherstel nadat in december 2004 Bart Somers slechts met een nipte meerderheid de nieuwe partijvoorzitter werd. De Vlaamse pers noemde Coveliers' geestverwant Jean-Marie Dedecker (38 procent van de stemmen) moreel winnaar.

Maar Somers' verzoeningspogingen mochten niet baten. De druppel was Coveliers commentaar op de zelfmoord van Ward Beysen, die sinds zijn VLD-royement het zieltogende Liberaal Appèl leidde.

'Een aantal VLD'ers mag zich eens diep in zijn hart kijken en zich bezinnen over de onmenselijke manier waarop ze Ward hebben behandeld', aldus Coveliers. 'Hij is met een zekere wellust uit de partij gezet.'

De Antwerpenaar denkt aan een eigen partij of aan het leiden van het Liberaal Appèl van wijlen Ward Beysen. Maar ook Vlaams Belang is een optie. Zijn aanstaande royement noemde hij 'lachwekkend'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden