Roep om vuurwerkverbod vindt steeds meer weerklank

Hoewel tweederde van de Nederlanders een vuurwerkverbod voor particulieren niet langer als betutteling beschouwt, blijft een Kamermeerderheid tegen zo'n verbod. Toch is een kleine verschuiving gaande om het afsteken van vuurwerk aan meer regels te onderwerpen, blijkt uit een rondgang in de Tweede Kamer.

In Dordrecht is zondag een appartement uitgebrand nadat twee tieners vuurwerk op het balkon hadden gegooid.Beeld anp

Regeringspartijen PvdA en VVD wijzen op de 'traditie' van het vuurwerkfeest en de eigen verantwoordelijkheid van burgers om ongelukken te voorkomen. 'Een verbod lost het probleem niet op. Dan duw je vuurwerk de illegaliteit in, daarmee wordt het spul alleen maar zwaarder en duurder', zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Om overlast te voorkomen, hebben gemeenten de mogelijkheid om vuurwerkvrije zones in te stellen, bijvoorbeeld dichtbij bejaardentehuizen.

Het CDA zou er 'geen moeite mee hebben' als daarnaast de huidige afsteektijden van tien uur 's ochtends tot twee uur 's nachts worden ingeperkt, zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam. De SP vreest dat politie te weinig capaciteit heeft om extra vuurwerkregels te handhaven, maar 'als daar politieke steun voor nodig is, dan is de partij bereid daarnaar te kijken', aldus SP-Kamerlid Nine Kooiman. Het is voor het eerst dat deze twee partijen bereid lijken de regels te verscherpen.

Verbod op particulier vuurwerk
Eenzelfde kentering vindt plaats onder het Nederlandse volk. Inmiddels wil tweederde (64 procent) dat er een verbod komt op het afsteken van vuurwerk door particulieren, blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van EenVandaag. In voorgaande jaren waren voorstanders altijd in de minderheid. Mogelijk lichamelijk letsel is een van de reden dat mensen hun mening hebben bijgesteld. Acht mensen zijn de afgelopen dagen zwaargewond geraakt door vuurwerk, onder wie twee kinderen die een hand verloren. Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl heeft in een week tijd ruim 33 duizend meldingen binnengekregen.

GroenLinks, de SGP en de Partij voor de Dieren willen vuurwerk al langer aan banden leggen. 'De tijd dat vuurwerkregels werden gezien als betutteling lijkt voorbij', zegt GroenLinks-leider Bram van Ojik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden