Roep om vervolging neemt toe in Kamer

Eerst wil het Nederlandse kabinet de lichamen van de dode vliegtuigpassagiers terughalen uit Oekraïne, maar daarna zal de politieke aandacht verschuiven naar vergelding voor het neerhalen van vlucht MH17. De Tweede Kamer dringt erop aan dat de daders hun straf niet ontlopen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MAARTJE BAKKER

DEN HAAG - 'Ik voel dat wij verbonden zijn in rouw.' Dat zegt premier Mark Rutte, voordat hij maandag de vragen beantwoordt van de Tweede Kamer. En het klopt: de eensgezindheid in het parlement is niet vaak zo groot geweest als nu. Alle partijen vinden dat het terughalen van de lichamen van de slachtoffer het allerbelangrijkst.

Toch borrelen onder het oppervlak, onder de kalmte en de ernst van de Kamerleden, de politieke vragen. Het zijn vragen die in de loop van de week steeds prangender zullen worden, zeker nu de regering erin lijkt te slagen om de lichamen van de slachtoffers naar Nederland te brengen. De Tweede Kamer wil zeker weten dat de schuldigen niet ontkomen aan hun straf.

Rutte beklemtoont dat hij wil wachten op de uitkomsten van een onafhankelijk, internationaal onderzoek. De Tweede Kamer heeft daar steeds minder vertrouwen in. 'Het is alsof er een moord is gepleegd en de dader vervolgens drie dagen heeft om bewijs te vernietigen', wordt er gezegd. De separatisten laten het bergen van de lichamen inmiddels toe, maar het onderzoek naar de oorzaak van de ramp is nog 'nauwelijks aangevangen', moet Rutte melden.

Tegelijkertijd zegt Rutte 'sterke aanwijzingen' te hebben over de toedracht van de ramp, al hebben de Nederlandse inlichtingendiensten nog geen bevestiging gevonden. Waarschijnlijk doelt Rutte op bewijzen die door Amerika zijn aangereikt, zeggen Haagse bronnen. De Verenigde Staten berichtten onder meer over de aanwezigheid van luchtdoelraketten in het oosten van Oekraïne en opschepperij door de separatisten over het neerhalen van een vliegtuig.

Het leidt ertoe dat sommige Kamerleden zich onrustig afvragen: hoelang moeten we wachten met sancties voor Rusland - het land dat de separatisten in Oekraïne steunt en hen van wapens en training voorzag? 'Alle politieke, economische en financiële opties liggen op tafel', zegt Rutte. 'Rusland moet zijn invloed uitoefenen op de separatisten, zodat er toegang komt tot het gebied. Dat heb ik in kraakheldere termen met de Russische president besproken. Maatregelen zullen niet uitblijven. Dat geldt ook als bevestigd wordt wie er verantwoordelijk is voor het neerhalen van de MH17.'

De Britse premier David Cameron, van alle Europese leiders het minst beschroomd om sancties af te kondigen, riep maandag op geen wapens meer te verkopen aan Rusland. De Amerikaanse president Barack Obama gaf Rusland te verstaan dat het isolatie en 'hoge kosten' riskeert. Rutte hield het er in de Tweede Kamer bij dat hij van uur tot uur een nieuwe afweging maakt. Daarmee lijkt vast te staan dat het uur waarop sancties tegen Rusland niet meer worden uitgesteld steeds dichterbij komt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden