Roep om strenge regels vuurwerk wordt luider

Het afsteken van vuurwerk moet aan strengere regels worden gebonden. Dit adviseren gemeenten, de politie, het Openbaar Ministerie, oogheelkundigen, plastisch chirurgen, milieudeskundigen en ruim 65 duizend burgers aan de Tweede Kamer.

DEN HAAG - De Europese richtlijn voor vuurwerk, de zogeheten Pyrorichtlijn, moet dringend worden aangepast, om illegaal vuurwerk uit Nederland te kunnen weren. 'De grenzen moeten dicht', zegt Han Moraal van het Openbaar Ministerie. 'Illegaal vuurwerk kan nu niet aan de grens worden tegengehouden.'


Dat is een probleem, want terwijl vroeger het meeste illegale vuurwerk in China werd gemaakt, is het nu steeds vaker afkomstig van Europese vuurwerkproducenten - uit Duitsland, Tsjechië of Italië. Het is veelal knalvuurwerk: lawinepijlen, of Chinese vlinders.


Een bont palet van vuurwerkdeskundigen gaf de Tweede Kamer woensdag advies in een hoorzitting, een idee van de Partij voor de Dieren. De partij zou vuurwerk zelf het liefst per direct verbieden. De belangstelling in de Tweede Kamer voor het onderwerp was groot, maar de regeringspartijen verdwenen voortijdig. Wel leek het CDA bereid te zijn met de oppositie mee te denken over strengere regels.


Ad Nieuwdorp, vuurwerkexpert bij de landelijke politie, bepleit een verbod op los knalvuurwerk en pijlen. 'Grote, stabiele flowerbeds worden niet zo snel naar een hoofd gegooid.'


Een andere vurige wens, ditmaal van de gemeenten, is om per gemeente gebieden aan te wijzen waar het bezit of de verkoop van vuurwerk verboden is. Aan een totaalverbod op vuurwerk kleven bezwaren. Zo weet de politie niet zeker of dit te handhaven zou zijn en of het gebruik van illegaal vuurwerk dan explosief zou stijgen.


De aanstichters van de onrust over vuurwerk bevonden zich ook in de zaal. Zoals David Rietveld, die voor het burgerinitiatief 'Meer plezier met minder vuurwerk' tienduizenden handtekeningen ophaalde van mensen die vuurwerk willen verbieden. 'De discussie stopt niet', zei hij. Hij claimt dat tweederde van de Nederlanders voor een verbod is. 'In alle partijen een meerderheid.'


Het burgerinitiatief uit GroenLinks-kring werd drie jaar geleden om procedurele redenen niet in behandeling genomen door de Kamer, maar de Partij voor de Dieren doet nu een nieuwe poging, wetende dat het onderwerp in brede kring leeft.


Minstens even veel aandacht voor de keerzijde van vuurwerk werd gevraagd door oogartsen en plastisch chirurgen, die de laatste jaren turven hoeveel ogen en handen er verloren gaan bij de jaarwisseling. Tjeerd de Faber van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap had weerzinwekkende afbeeldingen meegenomen van gewonde ogen, die door de politici snel werden omgedraaid.


Regels voor afsteken in vrijwel heel Europa gelijk


Nederland is niet het enige land waar vuurwerk is toegestaan. Voor heel Europa gelden dezelfde regels, al zijn er ook landen die een uitzondering maken. Ierland bijvoorbeeld heeft consumentenvuurwerk vrijwel geheel verboden. Wel verschilt de dag waarop naar vuurwerk mag worden gegrepen. In Nederland, Duitsland en Italië met Oud en Nieuw, in Frankrijk op 14 juli. Toch is Nederland uniek, zegt Gustaaf Biezeveld, emeritus hoogleraar milieurecht. 'Nergens is er zo'n massale traditie van vuurwerk afsteken.' Daarom gaat volgens hem het argument mank dat een verbod weinig problemen zou opleveren. Voorstanders noemen Australië, dat vuurwerk afschafte, mede met het oog op bosbranden. Het eerste jaar morden de Australiërs nog, daarna accepteerden ze het. Dat zou in Nederland een generatie duren, denkt Ad Nieuwdorp, vuurwerkdeskundige van de politie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden