Roep om meer aandacht voor slavernijverleden blijft

De ingezonden brieven van donderdag 12 mei.

Herdenking in het Amsterdamse Oosterpark, in 2015, van de afschaffing van de slavernij. Beeld anp
Herdenking in het Amsterdamse Oosterpark, in 2015, van de afschaffing van de slavernij.Beeld anp

Brief van de dag: Wat blijft is de roep om meer aandacht

Volgens Petra Verdonk (O&D, 11 mei) wordt het meteen helder dat er meer aandacht moet komen voor het slavernijverleden. De Volkskrant laat immers wel 'drie witte Nederlandse mannen' en 'een man met een Turkse achternaam' aan het woord over het slavernijverleden (O&D, 10 mei), maar geen Astrid Roemer, Jetty Mathurin of Sylvana Simons. Ik zie hier de logica niet meteen van in, maar ik ben dan ook geen universitair docent.

Wel weet ik dat het al mijn hele leven over het slavernijverleden gaat. Zo zongen wij op de basisschool in de jaren tachtig al slavernijliedjes en werd ons geleerd dat de popmuziek daaruit is voortgekomen. In die tijd verscheen ook de 'Vaderlandse geschiedenis in stripvorm' met aandacht voor onder meer slavernij en racisme. Verder staat me iets bij van de oprichting van verschillende monumenten, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden, spijtbetuigingen, tv-series, films, boeken en nog veel meer. Ook is er geregeld media-aandacht voor dit onderwerp, zoals onlangs nog in de Volkskrant.

Eén ding bleef ook altijd: de roep om meer aandacht. Deze klinkt nu zelfs als enkele (witte) mannen in een nieuwsblad (!) aandacht besteden aan dit historische onderwerp. Zie ik hier een blinde vlek? Heel raar.

Sander Goedhart, Amsterdam

Connie Palmen

Aan het eind van zijn feestelijke stuk over Connie Palmen 'Dubbelzinnig tot en met de titel' vraagt Arjan Peters zich af wie 'jij' is en wat 'het' is in Jij zegt het (Ten eerste, 10 mei). Volgens mij verwijst Palmen met deze titel naar een Bijbeltekst, en wel van de evangelist Marcus. In Marcus 15:1-5 vraagt Pilatus in zijn ondervraging aan Jezus: 'Zijt Gij de Koning der Joden? En hij antwoordde hem en zeide: Gij zegt het.'

Ook dit antwoord is dubbelzinnig, want Jezus zegt geen ja en geen nee. Hij lijkt te beseffen dat wat Pilatus over hem beweert, geen vraag is maar een constatering. Vandaar het gelaten antwoord: Gij zegt het. Ook Ted Hughes moet geweten hebben dat het geen enkele zin had zich te verdedigen tegen alles wat er over hem gezegd en geschreven werd na de zelfmoord van Sylvia Plath. Ik heb het boek al diverse malen cadeau gedaan maar nog niet gelezen, ik ga er nu echt aan beginnen.

Vonne van der Meer, Amsterdam

Handelswaar

Volgens Wilfred Dolfsma (O&D, 11 mei) betaalt de Nederlandse belastingbetaler voor buitenlandse studenten, die hier komen profiteren van de hoge kwaliteit van het universitair onderwijs. Het is inderdaad waar dat studenten uit den vreemde aanspraak kunnen maken op Nederlandse beurzen, maar het zijn juist de buitenlanders die een belangrijke bijdrage leveren aan die hoge kwaliteit. De buitenlandse inbreng zorgt voor concurrentie die het onderwijsniveau ten goede komt.

Als Nederlandse universiteiten de beste studenten en promovendi van de wereld aantrekken, zijn het juist de Nederlandse studenten die daarvan profiteren, want wie promoveert heeft in Nederland nog altijd een onderwijstaak.

Dolfsma meent dat het collegegeld voor buitenlanders omhoog moet, en spreekt de Nederlandse handelsgeest aan. Maar onderwijs als handelswaar, dat lijkt me niet de bedoeling.

Nils de Lange, Amsterdam

Racisme

Naar aanleiding van antropoloog Martijn de Konings artikel in Vonk van 7 mei is een debat ontstaan over de vraag of islamofobie racistisch is, zoals De Koning betoogt. Briefschrijvers nemen de stelling in dat religiekritiek niet racistisch kan zijn. G.C. Molenwijk noemt De Konings these bijvoorbeeld 'grote en kwalijke onzin' (O&D, 11 mei). Dat valt nog te bezien.

Graag roep ik de ontstaansgeschiedenis van het antisemitisme even in herinnering. Ik volsta met een citaat uit Hitlers gewillige beulen, een diepgravend boek van politicoloog en socioloog Daniel Jonah Goldhagen uit 1996 over het Europese antisemitisme: 'De speciale status van de joden als volk dat zowel de openbaring van Jezus had afgewezen als hem had 'vermoord', terwijl juist zij hem als hun messias hadden moeten erkennen en omarmen, was de bron van de aanhoudende en bittere haat tegenover de joden bij de kerk, de christelijke geestelijkheid en de Europese bevolking.'

Reindert Brongers, Utrecht

Zoen voor de winnaar

Op de voorpagina in de Volkskrant (11 mei 2016) staat Tom Dumoulin met twee mooie vrouwen die hem een zoen geven op zijn wang. Ik kan niet wachten tot het moment komt dat aan de ene kant een mooie vrouw en aan de andere kant een mooie man staat, die de winnaar een kus geeft. Ik weet zeker dat er meer mensen zijn zoals ik, die hier stiekem op hopen.

V. de Jager, Amsterdam

Regels zijn regels

Met verbazing en afschuw heb ik 'De dynamiek van een portiek' (Vonk, 7 mei). Als mensen een woning krijgen zal hun duidelijk gemaakt moeten worden, wat de regels zijn, met behulp van tolken moet dat mogelijk zijn. Ze moeten dan schriftelijk verklaren die na te zullen volgen, willen of doen ze dat niet, dan geen woning. En verplicht Nederlands leren. De meesten hebben een uitkering, dus is korting of inhouden zeker mogelijk. Voor wat, hoort wat.

G.M. Harmsen, Amstelveen

Waarom zij wel?

'Bezoekers FC Twente krijgen gratis toegang' staat er in een klein artikel op de sportpagina op 11 mei. Dat zou zijn als compensatie voor de oneerlijke concurrentie. Wat ik dan niet snap is dat niet heel Nederland of niet heel Eindhoven gratis toegang krijgt tot de wedstrijden van PSV. PSV kreeg in 2011 48 miljoen 'te leen' van de gemeente Eindhoven.

De gemeente 'kocht' de grond van de club. Ja, ja. Is dat minder oneerlijk dan wat de bestuurders van Twente deden? Pure hypocrisie.

Jan van Londen, Lochem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden