Roep om extra geld defensie wordt luider

De roep om extra geld voor defensie wordt luider in VVD-kring, terwijl de partij in het verleden juist heeft meegewerkt aan bezuinigingen op het militaire apparaat. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondag in het tv-programma Buitenhof opgeroepen om meer geld voor defensie vrij te maken. Dijsselbloem gooide de deur niet meteen dicht, zoals hij vorige maand nog wel deed.

DEN HAAG - Volgens Zijlstra is een hoger defensiebudget nodig omdat het wereldtoneel razendsnel is veranderd. 'De Russen staan aan de grens van Oekraïne. We hebben een krijgsmacht nodig die snel ingezet kan worden, ook op het Europese continent', aldus de VVD-fractieleider. De VS hebben volgens Zijlstra de afgelopen decennia 'betaald voor onze veiligheid, terwijl wij zelf geld staken in de verzorgingsstaat'. President Obama riep Europeanen eind maart op om meer bij te dragen aan de eigen veiligheid.


Zijlstra pleit al langer voor een verhoging van het defensiebudget, zonder bedragen te noemen, maar sprak niet eerder de minister van Financiën zo nadrukkelijk aan. 'Wij moeten heel breed kijken op de begroting', zei Zijlstra. Hij sprak over een 'een uitdaging voor Dijsselbloem' en suggereerde dat wellicht bezuinigd kan worden op zorg en sociale zekerheid.


De minister van Financiën zei in maart nog dat 'er geen extra geld is', maar gooide de deur zondag niet meteen dicht. 'De bespreking over de uitgavenkant van de begrotingen zijn afgelopen week afgerond. Daarbij waren verschillende wensen van de vijf betrokken fracties, waaronder defensie. Tegelijkertijd is de ruimte beperkt', liet Dijsselbloem via zijn woordvoerster weten.


De regeringspartijen VVD, PvdA en de drie constructieve oppositiepartijen ChristenUnie, SGP en D66 hervatten de onderhandelingen in augustus. 'Dan wordt de begroting afgemaakt, zoals altijd, op basis van de meest actuele cijfers', aldus Dijsselbloems zegsvrouw.


Zijlstra's pleidooi valt goed bij de ChristenUnie en SGP, die in het begrotingsoverleg met het kabinet aandrongen op hogere defensie-uitgaven in 2015. De PvdA was daar toen op tegen en voor zover bekend is dat nog steeds zo. D66 is ook niet voor meer defensiegeld, maar voor meer Europese samenwerking. 'We kunnen de huidige 180 miljard euro die Europese landen nu gezamenlijk aan defensie uitgeven veel efficiënter en effectiever gebruiken', zei de woordvoerder van D66-voorman Alexander Pechtold zondag.


Zijlstra's pleidooi is pikant omdat de VVD de afgelopen decennia zelf heeft meegeholpen aan grootschalige bezuinigingen bij defensie. De uitgaven voor defensie halveerden de aflopen twintig jaar tot 7,5 miljard. Duizenden militairen verloren hun baan. Zijlstra ontkent dat zijn partij zich heeft vergist: 'De trend naar beneden is genoeg geweest. Misschien is het juist goed als een partij die heeft meegeholpen aan bezuinigingen dit zegt; om aan te geven hoe ernstig de situatie is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden