Roep om een visboek

De 'Lekker Campagne' komt eraan. Daarmee probeert het Voorlichtingsbureau Vlees uit te leggen wat je allemaal met vlees kunt doen....

De Lekker Campagne is een typisch wanhoopsoffensief. De mensen willen juist minder, of helemaal geen vlees meer. Vlees wordt niet meer lekker gevonden. Aan de verkoopcijfers van vlees in Nederland, is niet af te leiden hoe snel de afkeer voor vlees toeneemt bij een grote groep consumenten.

Allochtonen in Nederland kopen de laatste jaren juist meer vlees. Daardoor lijkt het gemiddelde voor de slager nog erg mee te vallen, maar op plaatsen waar geen allochtoon te bekennen is, wil geen mens nog iets met de slager te maken hebben, zo lijkt het.

Er is nóg een voorlichtingsbureau; dat van vis. Het maakt volgende week nieuwe cijfers bekend over de visconsumptie. Die neemt na jaren van gesukkel vrij plotseling enorm toe. Iedereen is aan de zalm. En uitgerekend aan de zalm omdat zo'n mootje vis uit de kwekerij nog makkelijker te bakken is dan een karbonade. Hoe je andere vis moet klaarmaken, weten maar weinig mensen.

Er is in de loop der jaren een enorm aantal kookboeken verschenen waarin uitvoerig alle mogelijke stukken vlees worden gebakken en gebraden, met opzichtige foto's van rood vlees in een bruine korst. Toen de enorme overconsumptie van vlees in Nederland nog moest beginnen, verscheen een boek van Wina Born met de titel: Het Volkomen Vleesboek. En onlangs verscheen een nieuw gehaktballenboek.

Maar vis? Goede boeken waaruit je kunt leren hoe je alle mogelijke vissen en schaal- en schelpdieren kunt bereiden, zijn er niet. Dat wil zeggen, niet in de Nederlandse taal. Het beste, maar duidelijk verouderd, is het 20 jaar oude Vis, Schaal- en Schelpdieren in de serie Time/Life.

Even oud, maar nog op geen stukken na verouderd, is een visboek van Alan Davidson: North Atlantic Seafood (in Nederland te koop als Penguin-pocket). Het beste visboek dat we kennen en dat al lang in het Nederlands vertaald zou moeten zijn.

Het boek beschrijft alle vissen en andere zeedieren die langs de Atlantische kusten van Europa op de afslagen worden aangeboden. Het bevat een grote, vrolijke verzameling authentieke recepten uit vooral vissersplaatsen als Volendam en Scheveningen. Als dit boek in het Nederlands wordt vertaald, hebben we in één klap een visboek dat de komende vijftig jaar meegaat.

Daarom dit dringende verzoek aan het Voorlichtingsbureau Vis: geef uw reclamebudget nu eens niet uit aan prikkertjes met een papieren vlaggetje, maar aan de vertaling van het beste boek over vis dat te vinden is. Lezer, steunt ons in deze.

Wouter Klootwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden