Roep om aparte juridische status voor vermisten

Vermiste personen moeten een aparte juridische status krijgen. Dat bepleiten Slachtofferhulp Nederland, de Vereniging Achterblijvers na Vermissing en familieleden. Nu komen achterblijvers soms in ernstige praktische en financiële problemen, omdat zij niet uit naam van het vermiste familielid kunnen handelen.

Leden van de Panamese nationale politie tijdens een zoektocht naar Lisanne Froon en Kris Kremers. Beeld anp
Leden van de Panamese nationale politie tijdens een zoektocht naar Lisanne Froon en Kris Kremers.Beeld anp

Dit speelt bijvoorbeeld wanneer de kostwinner van een gezin spoorloos verdwijnt. Een werkgever mag iemand die niet komt opdagen op staande voet ontslaan. De inkomsten van een gezin vallen dan weg, terwijl bijvoorbeeld een hypotheek blijft doorlopen. Zorgverzekeringen en abonnementen kunnen niet worden opgezegd zonder een handtekening van de betreffende persoon. Een achtergebleven partner die in betalingsproblemen raakt, kan een samen gekocht huis niet verkopen, want ook daarvoor is de handtekening van de vermiste nodig.

Slachtofferhulp krijgt via de politie jaarlijks ongeveer 150 zaken doorgespeeld van Nederlanders die langdurig zijn vermist in binnen- en buitenland. Hun familieleden komen in een bureaucratische rompslomp terecht, omdat banken en overheidsinstellingen geen protocol hebben voor het omgaan met mensen die zijn verdwenen, maar van wie niet is bewezen dat ze zijn overleden. 'Je bent voor de wet levend of je leeft niet meer', zegt woordvoerster Harriët Koelewijn van Slachtofferhulp. 'Dat lijkt logisch, maar het veroorzaakt veel praktische problemen. Een aparte juridische status voor vermisten zou dat oplossen.' Slachtofferhulp is in gesprek met de Nederlandse Vereniging van Banken over dit onderwerp.

Handtekeningen

Op internet loopt sinds begin april de petitie 'Status Vermist', een initiatief van de 22-jarige Inger de Vries. Zij is de dochter van Harderwijker Henry de Vries, die eind 2013 op mysterieuze wijze verdween, zijn gezin vol vraagtekens achterlatend. Pas acht maanden later werd zijn lichaam gevonden in het water bij Zeewolde. De politie acht zelfmoord waarschijnlijk.

'De werkgever van mijn vader zette één maand na zijn verdwijning zijn loon stop. Daardoor bleef mijn stiefmoeder ineens achter met nul euro per maand, terwijl ze twee kleine kinderen te onderhouden had. Voor nabestaanden van iemand die overlijdt zijn er regelingen, maar als iemand vermist raakt, is er niets.'

Met haar initiatief, te ondertekenen op de website petities.nl, wil De Vries de aparte status voor vermisten op de agenda zetten in de Tweede Kamer. Daarvoor zijn 40 duizend handtekeningen nodig. Er zijn er nu ruim vijfduizend binnen.

Backpacker overleden

De menselijke resten die in april werden gevonden op een landtong in Nieuw-Zeeland zijn inderdaad van de vermiste Nederlandse backpacker Ken Boogers. Dat is gebleken uit autopsie en dna-onderzoek. De ouders van Boogers zijn ingelicht. Het lichaam zal zo snel mogelijk naar Nederland komen. De 26-jarige Boogers werd sinds maart vermist in het uiterste noorden van het Zuidereiland. Hij vertrok op een zaterdagmiddag voor een wandeling, maar keerde niet terug. Hij werkte en woonde al twee maanden in het toeristische gebied.

Regels zijn regels

Ook de familie van de in Indonesië verdwenen Danaë Moons, die vandaag in de Volkskrant haar verhaal doet, heeft ondervonden dat een vermissing niet alleen een emotioneel, maar ook een praktisch drama is. Zo dreigde het UWV de uitkering van Danaë's moeder stop te zetten, omdat zij niet aan de sollicitatieplicht kon voldoen. Overlijdt een familielid, dan hoeft een uitkeringsgerechtigde tijdelijk niet te solliciteren. Maar verdwijnt je dochter na een bootongeluk spoorloos en is er geen bewijs van overlijden, dan geldt bij het UWV: regels zijn regels.

'Doordat achterblijvers tegen zoveel bureaucratische muren oplopen, komen zij niet aan de emotionele verwerking van het verlies toe', zegt Piet Koster, bij Slachtofferhulp gespecialiseerd in vermissingzaken en begeleider van de familie Moons.

Danaë verdwijnt in Indonesië

Bij een bootongeluk in Indonesië verdwijnt kunstenares Danaë Moons. In hun maandenlange zoektocht is haar familie verbijsterd geraakt over het gebrek aan steun van de Nederlandse autoriteiten. Lees hier het hele verhaal (+).

Wisselende ervaringen

Danaë verdween in januari in het binnenland van Borneo, nadat de speedboot waarmee zij reisde tegen een rots opvoer en in tweeën brak. Haar lichaam is nooit gevonden. De familie Moons bekritiseert het lakse optreden van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade in hun zaak. Een duidelijkere status van vermiste personen kan volgens de familie ook bijdragen aan een beter protocol voor instanties hoe in zulke gevallen op te treden.

Slachtofferhulp zegt 'wisselende ervaringen' te hebben met de steun van de Nederlandse autoriteiten bij vermissingen in het buitenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden