Roemer sorteerde de SP voor als bestuurspartij, nu is het tijd voor de laatste stap

Commentaar

Onder Emile Roemer zette de SP grote stappen in het nemen van verantwoordelijkheid. Nu die laatste nog.

Beeld anp

Nog niet vaak nam een politiek leider zo stralend afscheid van het Binnenhof als Emile Roemer woensdag: 'Ik kijk terug op fantastische jaren', glunderde hij. Ook waren er nog niet veel politici die bij hun afscheid werden bedolven onder zoveel waardering van de andere partijen in de Tweede Kamer. 'Een van de aardigste mensen waar ik het zelden mee eens was', in de woorden van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff.

Roemer zal er met gemengde gevoelens kennis van hebben genomen. Wie al te gul lof krijgt van concurrenten, was kennelijk geen grote bedreiging. Het is Roemers tragiek dat hij niet wist te profiteren van het enorme verval van de PvdA, de grootste electorale concurrent. Toen het erop aankwam, bleken D66 en GroenLinks voor veel kiezers een aantrekkelijker vluchtheuvel.

Toch is Roemer ook de man die de SP na jaren van geharnaste oppositie voorsorteerde als bestuurspartij. Dat gebeurde zelfs landelijk - totdat één moeizaam televisiedebat pardoes een einde maakte aan zijn premiersaspiraties -maar veel overtuigender op lokaal en provinciaal niveau. Daar stootte de SP dit decennium overtuigend door tot in het centrum van de macht. Terecht liet Roemer zich er woensdag op voorstaan dat zijn partij inmiddels bestuurt in de helft van de provincies en in vier van de zes grootste steden. In allerlei combinaties bovendien.

Juist daarom was het zo onbegrijpelijk dat Roemer eerder dit jaar de uitgelezen mogelijkheid voorbij liet gaan om mee te praten over regeringsvorming. Een grotere kans om ook in Den Haag echt verschil te maken kwam nog niet eerder voorbij. In dat opzicht deed de SP vooral zichzelf tekort, zo lijkt de partij inmiddels ook zelf te beseffen.

Roemer zei woensdag dat het nu tijd wordt voor de volgende stap: ook landelijk regeren. De partij heeft er ruimschoots genoeg ervaring en talent voor in huis. Lilian Marijnissen wordt het gezicht van 'de nieuwe lichting' die de stap moet gaan zetten. Dat is een gok, want als landelijk politicus komt zij pas net kijken. Maar gezien haar veelgeprezen werk in de vakbond en haar eerste optredens in de Kamer, lijkt de SP een sterke troef in handen te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.