Roemer snapt niets van geheimhouding subsidies

SP-leider Emile Roemer pleit ervoor dat alle fracties in de Tweede Kamer openheid geven over de subsidies die ze krijgen om hun werk te kunnen doen en medewerkers te betalen. Hij is het niet eens met het besluit van het presidium van de Tweede Kamer, het dagelijks bestuur, om die gegevens geheim te houden.

Emiel Roemer.Beeld ANP

Roemer heeft 'geen flauw' idee waarom voor deze vertrouwelijkheid is gekozen, zo zei hij vandaag in het radioprogramma Tros Kamerbreed naar aanleiding van berichtgeving hierover in de Volkskrant. De SP heeft de stukken inmiddels openbaar gemaakt.

'We hebben niets te verbergen', zei Roemer. Een accountant kijkt volgens hem ook altijd of het geld op de afgesproken manier wordt besteed. Omdat politici vaak van andere organisaties vragen zich te verantwoorden over de besteding van subsidiegelden, moeten de fracties dat op z'n minst ook zelf doen, aldus de SP-leider.

Hij is blij dat enkele andere fracties, zoals de PvdA, inmiddels hebben besloten de gegevens ook openbaar te maken.

GroenLinks zal dat ook zo snel mogelijk doen. 'Als presidiumlid was ik van meet af aan voor openbaarheid. We hebben niets te verbergen', zei GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.
Waarom het presidium had besloten de informatie vertrouwelijk te houden, is niet bekend. De woordvoerder die daarover gaat, was nog niet bereikbaar.

Volgens de Volkskrant is het besluit ingegeven door de angst voor Britse toestanden. In Groot-Brittannië leidde de publicatie van bonnetjes van parlementariërs twee jaar geleden tot veel commotie. Volgens de krant hebben de Kamerfracties vorig jaar 27 miljoen euro aan subsidie ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden