Roemer krijgt kritiek uit eigen fractie na optreden Algemene Beschouwingen

Binnen de SP-fractie heerst onvrede over het optreden van politiek leider Emile Roemer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. 'Emile heeft zich laten overbluffen', zegt een anoniem SP-Kamerlid vandaag in het AD. 'Hij was onhandig', aldus een andere fractiegenoot.

Harry van Bommel en Emile Roemer op de tweede dag van de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.Beeld anp

De onvrede komt deels voort uit een nogal ongemakkelijk moment in het debat van woensdag. PvdA-leider Diederik Samsom verweet Roemer 'gratis bier' te verkopen, omdat die zijn betoog niet met cijfers wist te onderbouwen.

'Ik ga maar door', zei Roemer na de interruptie van Samsom. Na een lange aarzeling: 'Nee, ik wil daar toch nog even één ding over zeggen.' Opnieuw een aarzeling. 'Nee, ik ga door.' Roemer zou iets kritisch hebben willen zeggen over het Centraal Planbureau dat had geweigerd om sommige plannen goed te keuren, maar bedacht zich. Een moment waar zijn fractie van baalt.

Tijdens het debat verweten meerdere fractieleiders Roemer dat hij zijn tegenbegroting niet af had. 'Ik had die begroting gewoon moeten hebben', erkent Roemer achteraf. Tegen het AD: 'Ik dacht dat ik onze tegenbegroting pas bij de financiële beschouwingen volgende week moest inleveren. Ik had hem niet bij me.' Dat er intern kritiek is op zijn bijdragen ontkent hij. 'Er is geen kritiek op mij! Ik had goede bijdragen en prima interrupties.'

Beeld anp

Positie Roemer niet ter discussie
Maar fractiegenoten oordelen daar anders over. 'Ik vrees een herhaling van 2012', refereert een van hen aan de debatten tijdens de verkiezingscampagne van twee jaar geleden, toen Roemer in het nauw werd gedreven toen hij geen cijfers paraat had. De partij behaalde bij de verkiezingen toen veel minder stemmen dan vooraf gedacht.

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel staat de positie van Roemer niet ter discussie. Wel noemt hij het ontbreken van cijfers in diens relaas 'onhandig'. 'Ik weet niet hoe dit kon gebeuren. Ik heb alleen maar informatie aangeleverd over het blokje buitenland', zegt hij in het AD. Kamerlid Nine Kooiman: 'De volgende keer kunnen we wellicht beter vooraf met onze plannen komen.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden