Roemenie wil sneller bedrijven privatiseren

Roemenië wil de privatisering versnellen en nog dit jaar drieduizend staatsbedrijven van de hand doen. Van een flink deel daarvan moeten de Roemeense burgers mede-aandeelhouder worden via gratis verstrekte coupons die later in aandelen kunnen worden omgewisseld....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

PRAAG

De Roemeense Senaat heeft de wet op de zogenoemde massa-privatisering inmiddels aanvaard. Het Huis van Afgevaardigden, waar de regeringscoalitie van premier Vacaroiu een meerderheid heeft, zal dat voorbeeld volgen. Dat is hoog tijd, want het eerste voorstel voor de massaprivatisering werd al in augustus vorig jaar ingediend.

Het plan van de regerende ex-communisten om de privatisering eindelijk serieus ter hand te nemen, is mede een gevolg van druk van buiten. De Wereldbank heeft de versnelling tot voorwaarde gemaakt van een lening van 250 miljoen dollar aan Roemenië.

De Wereldbank zal geen gesprekken met de Roemeense regering aangaan over de lening die bedoeld is als steun voor de betalingsbalans 'zolang zij er niet van op aan kan dat de privatisering wordt versneld', verklaarde Arntraud Hartman van de Wereldbank in Boekarest. De goedkeuring door het parlement is niet voldoende: 'We willen tevens de garantie dat Roemenië over de middelen en mechanismen beschikt de wet ook ten uitvoer te brengen.'

Een snellere privatisering was ook een van de voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds vorig jaar stelde aan het vrijgeven van een lening van 700 miljoen dollar. De Roemeense regering kwam daarop afgelopen herfst met een privatiseringsprogramma, maar dat heeft door interne politieke strijd een forse achterstand opgelopen.

Roemenië staat achter in de rij van de voormalige communistische landen in oost-Europa. Sinds de bloedige omverwerping van de dictatuur van Nicolae Ceausescu eind 1989 zijn slechts achthonderd van de staatsbedrijven gedenationaliseerd. Critici stellen dat zelfs een land als Albanië het in dit opzicht beter doet dan Roemenië.

Parlementsvoorzitter Nastase meent niettemin dat Roemenië zijn doelstelling kan halen als buitenlandse investeerders interesse tonen. Die belangstelling is tot nu gering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden