Roemenië gaat zwerfhonden en masse afmaken

De Roemeense overheid heeft een wet aangenomen die het mogelijk maakt zwerfhonden massaal af te maken. De uiteindelijke stemming wordt volgende week verwacht. Volgens de politiek is een hardhandig ingrijpen in het zwerfhondenprobleem onvermijdelijk geworden, zo meldde de Roemeense televisiezender TVR 1.

ANP/redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Roemenië telt ongeveer 3 miljoen zwerfhonden. Jaarlijks worden ongeveer 700 mensen in het ziekenhuis behandeld voor bijtwonden. In het eerste kwartaal van 2011 werden 115 mensen gebeten door zwerfhonden, zo blijkt uit statistieken voor de volksgezondheid.

Het wetsvoorstel houd dierenbeschermers uit binnen- en buitenland al weken in hun greep. Meerdere keren achtereen is er door de politiek over gesproken, maar telkens werd de beslissing uitgesteld omdat deze zo omstreden is.

Al weken wordt de publieke tribune in het parlement bevolkt door dierenbeschermers uit heel Europa. Zij vrezen een bloedbad onder de viervoeters en betichten de Roemeense autoriteiten van pure barbarij. Volgens hen zijn lokale overheden in het geheim al begonnen met het ruimen van zwerfhonden. Onlangs werden 200 honden gedood in een opvangcentrum in Roemenië.

Volgens dierenbeschermingsorganisatie Four Paws uit Engeland, die wereldwijd actie voert tegen de Roemeense plannen, zijn er veel betere oplossingen denkbaar, zoals het onvruchtbaar maken van de zwerfhonden. Soortgelijke acties in het verleden zouden hun succes al hebben bewezen, waardoor het land inmiddels veel minder zwerfdieren telt. De activisten vinden euthanasie op grote schaal moreel verwerpelijk en niet meer van deze tijd. Bovendien is volgens hen het omgekeerde ook waar: ondanks dat er de afgelopen jaren ruim 200.000 dieren zijn afgemaakt, bestaat het probleem van de zwerfhonden nog steeds.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden