Roemenen scherpen zich in het ludiek uitdrukken

Zich overgeven aan de vrije expressie, daarin bekwamen zich een achttal Roemeense studenten in Boekarest. Loesje is hun inspiratiebron...

Direct achter de zware deuren van het statige Cultuurhuis van de Studenten in het stoffige oude centrum van Boekarest prijkt een groot wit bord. Daarop worden Roemeense studenten namens Loesje uitgenodigd zich met viltstift over te geven aan ‘de vrije expressie’. Dat heeft al vruchten afgeworpen. ‘....Columbus ontdekte Amerika...’ staat bovenaan. Daaronder begint een reeks pogingen het Ei van Columbus te tekenen. Prominent aanwezig is ook de vraag Where is the mistake?

‘Wij willen een kleine, speelse bijdrage leveren aan het universele vrije uitdrukken’, zegt de Roemeense studente en artieste Sorina Grossu. Zij is ‘de voorvrouwe van alle door Loesje geïnspireerde activiteiten op Roemeense bodem’. Op deze dag van de vrije pers heeft Grossu namens Loesje enthousiastelingen bijeengeroepen om zich een avond lang te wijden aan zaken als ‘de vrije associatie met woorden’ en ‘het je helemaal uitdrukken op je eigen manier’.

Grossu vernam voor het eerst van Loesje in Estland, waar zij op een seminar Nederlandse coryfeeën van de organisatie tegen het lijf liep. Zij werd direct gegrepen ‘door de aanpak die tegelijkertijd ludiek en artistiek is, en waarmee je ook nog de wereld verbetert’.

Reusachtig groot is het aantal Roemeense fans van Loesje dat ’savonds in het Cultuurhuis samenkomt niet. Een stuk of acht zijn het er, de meesten goed bevriend met Grossu.

Het eerste programma-onderdeel is meteen een succes. Participanten moeten achtereenvolgens hun favoriete film, favoriete acteur, minst favoriete bezigheid, meest gehate tijdstip, een willekeurige plaats en een object uit hun keuken opschrijven. Na ieder antwoord gaat hun blad door naar de buurman of buurvrouw. Achtereenvolgens staan deze antwoorden voor de titel van een stuk, de hoofdpersoon, de handeling, de plaats en het tijdstip ervan en de ontknoping. Tien minuten heeft iedereen voor het schrijven van zijn plot. Het levert een reeks stukken op die met gemak kunnen tippen aan het beste werk van het genie van het Roemeense absurde theater, Eugène Ionesco.

Vervolgens gaan de deelnemers knippen en plakken met behulp van Roemeense kranten en tijdschriften, om samen een poster samen te stellen ‘waarin alle benaderingen geoorloofd zijn’. Over het ietwat chaotische resultaat is iedereen dik tevreden. ‘Een prachtige vrije ontdekkingsreis’, zegt Grossu.

Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.