Roemenen en Bulgaren niet welkom

Groot-Brittannië en Ierland beperken de komst van Bulgaarse en Roemeense werknemers na 1 januari, als die landen lid zijn geworden van de EU....

Van onze correspondent Peter de Waard

De Britse minister van Binnenlandse Zaken John Reid erkent dat de toevloed van buitenlandse werknemers goed is geweest voor de Britse economie, maar zegt dat de instroom beheersbaar moet blijven. Nadat de EU op 1 mei 2004 werd uitgebreid met tien nieuwe landen, verwachtte de regering in twee jaar twintig- tot dertigduizend immigranten. Het zijn er zeshonderdduizend geworden, van wie de helft Polen.

De oppositie heeft de regering hierop fel aangevallen. Reid heeft nu besloten tot forse restricties voor de instroom van Bulgaren en Roemenen. Ongeschoolde werknemers uit die landen mogen alleen in de voedingsmiddelenindustrie en de landbouw aan het werk. Jaarlijks zal een plafond gelden van in totaal twintigduizend immigranten uit die landen.

Ierland, dat na 1 mei 2004 bijna tweehonderdduizend Oost-Europeanen zag binnenstromen, wil eerst deze nieuwkomers laten integreren voordat een nieuwe grote groep arriveert. Bulgaren en Roemenen zullen ook na 1 januari 2007 een werkvergunning nodig hebben voor ze in Ierland aan de slag mogen.

In 2004 waren Groot-Brittannië, Ierland en Zweden de enige landen die geen beperkingen instelden voor werknemers uit de tien nieuwe EU-lidstaten. Maar dat beleid is in die landen niet onverdeeld goed gevallen en heeft tot spanningen en praktische problemen geleid, zoals huisvesting en scholing. Hoewel Groot-Brittannië zich graag afficheert als de grote pleitbezorger van EU-uitbreiding wil het dit keer geen herhaling.

De Europese Commissie zegt het te betreuren dat het principe van het vrije vervoer van goederen en personen wordt geschonden. De Roemeense en Bulgaarse regeringen toonden zich teleurgesteld en lieten weten dat er nu binnen de EU met twee maten wordt gemeten. Groot-Brittannië en Ierland hebben beloofd de maatregelen te heroverwegen na een of twee jaar. Binnen zeven jaar zijn deze landen verplicht het vrije verkeer van personen in te laten gaan. Finland heeft tot dusver als enige EU-lidstaat laten weten dat Roemenen en Bulgaren er onbeperkt welkom zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden