Roemeense premier Ciorbea treedt af

De Roemeense premier Ciorbea is na maandenlange druk van zijn coalitiepartners afgetreden. Hij wil daarmee een einde maken aan een regeringscrisis die de Roemeense politiek verlamt en markthervormingen tegenhoudt....

REUTERS; AP

Reuters, AP

BOEKAREST

President Constantinescu, evenals Ciorbea een christen-democraat, is besprekingen begonnen met regerings- en oppositiepartijen. Hij wil nog deze week een nieuwe premier benoemen. De christen-democratische minister van Binnenlandse Zaken Dejeu is benoemd tot interim-premier.

'Ik heb de eenzijdige beslissing genomen om een einde te maken aan deze crisis', zei Ciorbea maandag tijdens een televisietoespraak. De premier beloofde bij zijn aantreden eind 1996 eindelijk de pijnlijke markthervormingen door te voeren die Roemenië na de val van het communisme had uitgesteld. Maar zijn coalitiepartners eisten al binnen een jaar zijn aftreden, omdat hij de hervormingen traag en incompetent zou uitvoeren.

Ook de internationale financiële instellingen hadden kritiek. Het Internationale Monetaire Fonds hield sinds het begin van dit jaar de eerste tranche van een krediet in. Terwijl de crisis escaleerde, werden de economische cijfers slechter en bleven buitenlandse investeerders weg.

In januari trokken de sociaal-democraten van ex-premier Petre Roman zich terug uit de vierpartijencoalitie van Ciorbea. Ze boden in het parlement sindsdien weliswaar gedoogsteun, maar dreigden voortdurend die in te trekken en hem ten val te brengen.

Afgelopen weekeinde dreigden de sociaal-democraten, maar ook twee kleinere coalitiepartners om tegen de begroting voor 1998 te stemmen als Ciorbea niet zou aftreden. 'Het voornaamste resultaat van mijn aftreden is, dat de begroting niet langer zal worden gebruikt als politiek voorwendsel', zei de premier. De begroting wordt gezien als cruciaal voor de markthervormingen.

Ciorbea heeft ook zijn positie als burgemeester van Boekarest opgegeven. 'Ik wil slechts een gewone burger zijn', zei Ciorbea.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden