Roemeense peuters vastgebonden in ziekenhuis

Een schokkende video, die toont hoe in een Roemeens ziekenhuis kinderen met handen en voeten vastgebonden worden aan de spijlen van het ziekenhuisbed, lokken algemene verontwaardiging uit. De schrijnende beelden, uitgezonden door lokale televisiestations, doen terugdenken aan de mensonwaardige behandeling van weeskinderen en psychiatrische patiënten onder het Ceausescu-regime.

Beeld YouTube

Na de val van de dictator Nicolae Ceausescu in 1989 kreeg het Westen beelden onder ogen van tienduizenden weeskinderen, die in abominabele omstandigheden leefden. Sinds Roemenië in 2006 lid werd van de Europese Unie is er veel vooruitgang geboekt, dat is althans de gangbare gedachte. Maar een nieuwe video legt pijnlijk bloot dat ondanks een belangrijke economische groei, de normen en waarden in ziekenhuizen en instellingen nauwelijks zijn geëvolueerd.

Wenende peuters, die met hun handen en voeten aan het bed zijn vastgemaakt, worden harteloos genegeerd door de verpleging van het Buzau kinderziekenhuis. Verwaarlozing in Roemenië anno 2013.

'Zoals koeien in een stal'
Het schandaal kwam aan het licht toen moeders van de peuters aan journalisten hadden gevraagd om het hartverscheurende tafereel te filmen. De lokale autoriteiten haastten zich om de toestand in eerste instantie te 'vergoelijken' door te beweren dat het om weeskinderen met een mentale aandoening ging. Maar die claim werd formeel door de ouders tegengesproken. 'Dat is niet waar, zo worden alle kinderen hier al jaren behandeld', vertelde een onthutste ouder. 'Onze zonen en dochters worden vastgebonden zoals koeien in een stal, dat kan echt niet.'

Hoewel de beschuldigingen verder worden onderzocht, heeft het ziekenhuis ondertussen toegegeven dat deze weerzinwekkende handelswijze zich opdrong door het nijpende personeelstekort. Er waren te weinig verpleegsters om toezicht te houden zodat het vastbinden van de kinderen een noodzaak werd. 'Anders zouden de kleintjes uit het bed vallen of hun katheters er uit trekken', aldus het Buzau ziekenhuis.

Onacceptabel
'Een gebrek aan personeel is geen excuus om kinderen als beesten te behandelen', liet politiewoordvoerder Florina Crucianu weten. 'Het is onacceptabel dat in een Europees land zulke mensonwaardige toestanden plaatsvinden.'

Roemenië is een fascinerende, doch macabere film noir, schreef Robert Kaplan ooit. Die beschrijving doet de weerzinwekkende waarheid geen onrecht aan.

Beeld YouTube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden