Roemeens vliegveld militaire basis VS

De Verenigde Staten zijn donderdagnacht begonnen met het ombouwen van het Roemeense militair vliegveld 'Mihail Kogalniceanu', nabij Constanta, tot Amerikaanse militaire basis....

Roemenië is geografisch het dichtst bij Irak gelegen Europese land dat bereid is de Verenigde Staten nagenoeg onvoorwaardelijk te steunen. Het Kogalniceanu-vliegveld, in het zuidoosten van het land, enkele tientallen kilometers van de Zwarte Zee, is vanuit deze optiek het meest bruikbaar. Roemeense militair analisten achten een functie voor 'Kogalniceanu' weggelegd als bevoorradingspost voor de Amerikaanse troepen in de Golf en als uitvalsbasis voor een eventuele aanval op Irak vanuit het noorden.

Op 10 februari honoreerde de Roemeense Opperste Defensie Raad het Amerikaanse verzoek gebruik te mogen maken van Roemeense militaire bases en vliegvelden. Op 12 februari stemde het parlement met grote meerderheid in met dit besluit. Afgelopen maandag arriveerde een team van 25 Amerikaanse experts om het vliegveld aan een gedetailleerd onderzoek te onderwerpen. Donderdagavond werd het vliegveld goedgekeurd.

Reeds in de uren daarna landden drie grote Amerikaanse militaire transportvliegtuigen in Roemenië, een Hercules-C130 en twee Gallaxies. De laatste hebben een omvang van een Boeing 747 en kunnen maximaal duizend soldaten of honderd ton militair materieel vervoeren. Gisterochtend arriveerden opnieuw vijf transportvliegtuigen van de VS, in de middag volgden ettelijke helikopters.

In de omgeving van het vliegveld zijn maximale veiligheidsmaatregelen genomen. In een nabij de basis gelegen Roma-wijk werden mensen met een strafblad voor onbepaalde tijd door de politie vastgezet, om 'de mogelijkheid voor diefstallen' tot een minimum te beperken. Een aantal Amerikaanse officieren verblijft in hotels buiten de basis. In de Roemeense Zwarte Zee-regio is, net als in het land als geheel, positief op de komst van de Amerikanen gereageerd. Volgens peilingen steunt ruim de helft van de bevolking het Irak-beleid van de VS.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.