Roemeens parlement stemt voor uitroeien zwerfhonden

WARSCHAU - Voor de Roemeense zwerfhond breken barre tijden aan. Alsof het leven op straat al niet zwaar genoeg is, moet hij nu ook voor zijn leven vrezen. Dinsdag stemde het Roemeense parlement met een grote meerderheid voor een grootschalige uitroeiingscampagne. Viervoeters die na twee weken in een asiel niet geadopteerd zijn, mogen voortaan een spuitje krijgen. Tot nog toe mochten alleen zieke dieren afgemaakt worden.


De wet werd goedgekeurd nadat vorige week een 4-jarig jongetje door een stel zwerfhonden werd doodgebeten. Hij en zijn broertje werden aangevallen toen zij op een braakliggend terrein in het centrum van Boekarest aan het spelen waren. Volgens de lijkschouwer werd hij door de honden vrijwel aan stukken gereten.


Voor president Traian Basescu - die zelf burgemeester van Boekarest is geweest - was het tragische voorval de druppel die de emmer deed overlopen. Mensen staan boven honden, aldus de president. Met zijn oproep om korte metten te maken met het probleem vond hij onmiddellijk gehoor bij de regering, geen vanzelfsprekendheid in het politiek verdeelde Roemenië.


De nieuwe wet lokte onmiddellijk protest uit bij hondenliefhebbers. Oud-actrice en dierenrechtenactiviste Brigitte Bardot deed in een open brief haar beklag.


Of de zwerfhonden werkelijk worden afgemaakt hangt af van de betrokken stadsbesturen. Op 6 oktober krijgen de inwoners van Boekarest de kans zich daarover in een referendum uit te spreken.


In de Roemeense hoofdstad leven naar schatting zestigduizend zwerfhonden, 1 hond per 30 inwoners. Ze zijn een erfenis uit de tijd van het communisme, toen Conducator Nikolae Ceau¿escu hele stadswijken liet afbreken om plaats te maken voor systeembouw. Voor de ontheemde dieren zat er niets anders op dan zelf in hun levensonderhoud te voorzien.


Niet altijd doen ze dat op een vreedzame manier. Hoewel dodelijke ongevallen uitzonderlijk zijn, zijn zwerfhonden verantwoordelijk voor tientallen bijtwonden per dag. In de gespecialiseerde afdeling van het Matei-Bals-ziekenhuis zijn dit jaar al bijna tienduizend slachtoffers behandeld, onder wie een kwart kinderen.


Eerder strandden pogingen om het aantal zwerfhonden met sterilisatiecampagnes terug te dringen, naar verluidt omdat de daarvoor bestemde fondsen verdonkeremaand werden. Vorig jaar zijn amper tweeduizend dieren gesteriliseerd.


Boekarest is niet de enige Oost-Europese hoofdstad waar de autoriteiten hun toevlucht nemen tot drastische maatregelen. In de Kosovaarse hoofdstad Pristina werden de afgelopen jaren honderden honden afgeschoten. Ook in het Oekraïense Kiev kozen de autoriteiten voor de harde aanpak. In de aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal zouden daar vorig jaar op grote schaal zwerfhonden vergiftigd zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden