Roemeens dorp even in oorlogssfeer

Toen de onderhandelingen met Turkije over het doorlaten van Amerikaanse soldaten stagneerden, waande een Roemeens dorpje zich even het centrum van de Amerikaanse operatie tegen Irak....

Van onze correspondent Olaf Tempelman

Mihail Kogalniceanu was een van de Roemeense helden uit het Europese revolutiejaar 1848. Zijn levensloop was spectaculair. Maar in het naar hem genoemde dorpje nabij de Roemeense Zwarte Zee-kust, verliep het leven wat minder stormachtig. Mihail Kogalniceanu was, zeker in de winter, zo'n door en door grauw, van veel communistisch beton voorzien Roemeens achteraf-plaatsje, waar bijna alle inwoners de droom koesterden er ooit nog eens weg te komen.

Vrijdagochtend schoten beelden van dit Mihail Kogalniceanu via CNN ineens de wereld over.

Valeria, echtgenote van een gepensioneerd bouwvakker, was buiten op de dorpsmarkt in de sneeuw aardappels aan het uitzoeken, toen een oorverdovend lawaai de marktgangers bijna omver blies. Samen met andere inwoners spoedde zij zich naar het vliegveldje naast de militaire basis aan de rand van het dorp. Daar aanschouwde ze met open mond hoe het ene na het andere Hercules C130-toestel met Amerikaans militair materieel aan de grond werd gezet.

'Grote zwarte roofvogels', noemt Valeria de militaire transportvliegtuigen van de VS, die vijfhonderd meter van haar betonnen woonblok wachten op het signaal op te mogen stijgen richting het Midden-Oosten.

Al snel werd het dorpje overspoeld met Roemeense journalisten en tv-ploegen. Stel je voor: de VS hebben moeilijkheden met Turkije en hebben Roemenië om hulp gevraagd. 'Ons eigen' Mihail Kogalniceanu gaat misschien wel een hoofdrol spelen in de verwijdering van Saddam Hussein!

'Heel erg spannend maar ook een beetje griezelig', vindt Valeria het. De komst van de Amerikanen heeft in het dorpje tot een aantal spectaculaire veranderingen geleid. Mihail Kogalniceanu en omgeving zijn uitgeroepen tot 'militaire zone'.

Langs alle wegen die naar het dorpje toelopen heeft de politie controleposten ingericht. Het vliegveld en de militaire basis worden zwaar bewaakt, evenals het spiksplinternieuwe Emi-hotel, waar de Amerikaanse officieren en militair-experts verblijven.

Ook de inwoners van het dorpje hebben de militairen nog niet gezien. 'Ach, in de winter is het hier ook niet zo leuk', zegt Valeria. 'In de zomer waren de Amerikanen vast wel naar buiten gekomen. Dan waren ze in de Zwarte Zee gaan zwemmen.'

Het Roemeense ministerie van Defensie heeft begrip gevraagd voor de beveiliging, waartoe het Pentagon gemaand heeft. Maar Radu en Petrisor, twee roodaangelopen veertigers die in het dorpsbarretje rond het middaguur een glaasje drinken, vinden het allemaal maar overbodig geheimzinnig gedoe.

De Amerikanen hadden best al eens langs kunnen komen om een pilsje te pakken. Hadden ze mooi een bijdrage kunnen leveren aan hun discussie over de oorlog. Radu is vóór ('Saddam heeft bijna twee miljard dollar schuld aan Roemenië en vergeleken bij hem was Ceausescu een lieverdje'). Petrisor is tegen ('De oorlog gaat alleen maar om geld. De dollar moet weer sterker worden dan de euro').

Sinds zondag moet het barretje van Radu en Petrisor reeds om negen uur 's avonds de deuren sluiten. Vanaf dat tijdstip is het ook de kiosken in het dorpje streng verboden alcohol te verkopen. 'Hoe drie dronken inwoners van Kogalniceanu een groter gevaar voor de Amerikaanse staatsveiligheid vormen dan Bin Laden', parodieerde de populaire tv-commentator Ion Cristoiu de maatregel.

'Het gaat om een plan voor uitzonderlijke situaties dat gereactiveerd is', vertelt Kogalniceanu's burgemeester Traian Dinu de toegestroomde journalisten met een gewichtig gezicht. Hij geniet zichtbaar van alle plotselinge aandacht. De burgemeester zegt het niet met zoveel woorden, maar een beetje jammer vindt hij het wel dat de VS en Turkije er waarschijnlijk toch gaan uitkomen. Want anders had het Pentagon misschien wel naast zijn gemeentehuis een perscentrum ingericht. Dan was hij zelf ook op CNN gekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden