Roel van Duijn wint zaak tegen de AIVD

AMSTERDAM - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moet de verzoeken van Roel van Duijn om inzage in documenten waarin hij voorkomt opnieuw beoordelen. Dit heeft de bestuursrechter in Den Haag bepaald.


De AIVD weigerde inzage om de bronnen te beschermen. Volgens de rechter gaat dit niet op voor documenten van de politie en het Openbaar Ministerie. De rechter heeft de AIVD niet opgedragen de stukken aan Van Duijn te verstrekken.


Oud-provo en voormalig politicus Van Duijn reageerde verheugd. 'Ook al betekent dit nog niet dat mij nu meteen alle stukken worden gegeven waarop ik recht heb.' Van Duijn was in de jaren zestig een prominent politiek activist. In 2009 eiste hij excuses van de AIVD, nadat hij er achter was gekomen dat hij decennialang was geschaduwd. Van Duijn voelde zich in zijn privacy geschaad en vindt dat er nooit een goede reden is geweest om hem in de gaten te houden. Van Duijn nam in 2008 afscheid van de politiek. Hij is verbonden geweest aan de de Kabouterpartij, de PPR, De Groenen en GroenLinks.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden