Roel van Duijn wint procedure tegen AIVD

DEN HAAG - De bestuursrechter in Den Haag heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vandaag opgedragen twee besluiten te herzien die het oud-politicus en -activist Roel van Duijn onmogelijk maakten documenten over zichzelf in te zien. De AIVD weigerde de inzage om bronnen te beschermen, maar volgens de rechter gaat dit argument niet op voor documenten van politie en Openbaar Ministerie.

Roel van Duijn (links) in 1984, bij het overhandigen van het eerste exemplaar van zijn boek Groene Politiek, aan de Lijsttrekker van het Groen Progressief Akkoord, Bram van der Lek. Roel van Duijn stond destijds op deze gezamenlijke lijst voor de Europese verkeizingen op de vierde plaats. © anp

Ook vindt de bestuursrechter dat Van Duijn inzage moet krijgen in documenten waarin hij als organisator of bedenker is genoemd. Daarnaast meent de rechter dat er geen wettelijke grond is om Van Duijn geen inzage te geven in de letterlijke tekst van een interneringslijst waarop hij heeft gestaan. De rechter draagt de AIVD niet op alsnog de door Van Duijn gevraagde inzage te verstrekken, maar gebiedt de dienst de verzoeken opnieuw te beoordelen.

Verheugd
Van Duijn toonde zich verheugd over de uitspraak, 'ook al betekent die nog niet dat aan mij nu meteen alle stukken worden gegeven waarop ik recht heb'.

Van Duijn was in de jaren zestig een prominent politiek activist en speelde een rol in tal van groeperingen, zoals Provo, Ban-de-Bom en de Kabouterbeweging. In 2009 eiste hij excuses van de AIVD, nadat was gebleken dat de voorloper van de dienst, de BVD, hem decennialang had geschaduwd. Van Duijn voelde zich in zijn privacy geschaad en meent dat er nooit een goede reden is geweest om hem in de gaten te houden. De AIVD stelde hem het dossier over de jaren 1962 tot 1982 ter beschikking. Latere documenten zouden nog steeds actueel zijn.

Van Duijn nam in 2008 afscheid van de politiek. Hij is verbonden geweest aan de PPR, De Groenen en GroenLinks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.