Roel van Duijn klaagt alternatief genezer aan

Het Comité tegen misbruik van de macrobiotiek, onder aanvoering van het Amsterdamse gemeenteraadslid Roel van Duijn (De Groenen) heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg in Noord-Holland maandag een zwartboek aangeboden met klachten over A....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het comité verwijt Nelissen, die ook bij ernstige ziekten als kanker een macrobiotisch dieet propageert, 'misleiding, verkeerde adviezen, voorgewende medische deskundigheid en het in de weg staan van goede medische hulp'.

Het zwartboek noemt naast Flora - Van Duijns tweede echtgenote, die onlangs aan baarmoederhalskanker overleed - drie andere patiënten die Nelissens macrobiotische adviezen opvolgden maar niettemin overleden. Ook bevat het zwartboek het relaas van een kind uit Castricum dat aan acute leukemie leed en volgens de huisarts door Nelissens bemoeienis de medische zorg onthouden is die het nodig had.

Het comité - vier nabestaanden, drie huisartsen en een gezinsverzorger - vindt dat Nelissen moet worden vervolgd voor dood door schuld, onbevoegd uitoefenen van geneeskunst en/of belemmering van adequate medische hulp.

Van Duijn publiceerde op 5 september in dagblad Trouw zijn relaas over zijn ex-vrouw die aan baarmoederhalskanker leed en daar op advies van Nelissen met een macrobiotisch dieet van af probeerde te komen.

Het artikel maakte een stroom van reacties los van patiënten en nabestaanden met soortgelijke ervaringen met Nelissen als Van Duijn. De Castricumse huisarts A. Leemhuis, nu lid van het comité, zocht na publicatie van Van Duijns artikel opnieuw contact met de provinciale Inspectie van de Gezondheidszorg. In 1994 meldde hij de zaak van het kind met acute leukemie al bij de Inspectie, maar die deed er niets mee, omdat Nelissen geen arts is.

In datzelfde jaar veroordeelde het gerechtshof in Den Haag de Haagse 'iatrosoof' J. de Kok tot twee jaar gevangenisstraf wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan een 46-jarige vrouw en haar baby door het onthouden van medische zorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.