VerslaggeverscolumnAriejan Korteweg in Schijndel

Roel Praagman, de man die in 50Plus en Henk Krol wilde investeren

null Beeld

Daar staat-ie, ‘de villa’ in Den Dungen, door Roel Praagman om niet ter beschikking gesteld aan Henk Krol en zijn Partij van de Toekomst. Pal naast de kerk, keurig pand. Maar, Praagman had al gewaarschuwd, bepaald geen villa en bovendien leeg. De band tussen Praagman en Krol is doorgesneden. ‘Krol is een aardige man zonder visie’, vindt Praagman.

Die ‘villa’ had, samen met andere berichten, de nieuwsgierigheid gewekt. Want Praagman zou ook bereid zijn geweest een half miljoen euro in 50Plus te investeren. Mits de partij hem zeggenschap in de politieke koers gaf. Ongebruikelijke acties in een land waar doorgaans geheimzinnig wordt gedaan over schenkingen aan partijen, en waar op het kopen van invloed een taboe rust.

Zodoende beland ik aan de grote tafel bij Praagman thuis, die in een fraai verbouwde manege woont op het Schijndelse platteland. Hij maakte fortuin met zijn salarisadministratiebedrijf BCS, dat hij overdeed aan zoon Bas. Praagman, 75 jaar, is er de man niet naar stil te zitten. Hij heeft kastelen in Frankrijk en Duitsland – het één chambres d’hôtes, het ander hotel –, had plannen van het Cementrum in den Bosch een museum te maken, wilde in Den Dungen een galerie met schilderijen van meestervervalser Geert Jan Jansen. En zal straks laten zien wat die enorme manege zoal herbergt.

Praagman: of toch maar een designmuseum? Beeld
Praagman: of toch maar een designmuseum?

Praagman heeft een missie. Vanwege die missie liet hij zich misschien wel tien keer uitnodigen bij Business Class van Harry Mens, à 7.000 euro per aflevering, al kreeg Praagman kwantumkorting. ‘Mens zei: ik snap helemaal niks van wat jij wil. Daarom ben ik gestopt.’

Vervolgens kwam hij via Toine Manders, toenmalig europarlementariër van 50Plus, uit bij de heren Nagel, Dales en Krol. ‘Ik zei: ik wil vijf ton bijdragen. Als een andere investeerder er twee miljoen bijlegt, kunnen we twintig zetels halen en hebben we een grote vinger in de pap.’

Hij heeft er zijn plannen uitgelegd en meevergaderd. Maar het werd niks. Zijn samenvatting: ‘Dales hield niet van zakenmensen, Nagel was continu zelf aan het woord en Krol glimlachte en knikte.’ Op uitnodiging van Krol is hij met zijn vrouw nog eens in de Kamer geweest, en dat was dat.

Met echtgenote in de Tweede Kamer.  Beeld Foto Henk Krol/50Plus
Met echtgenote in de Tweede Kamer.Beeld Foto Henk Krol/50Plus

Zodra Krol meldde dat hij voor zichzelf begon, heeft Praagman hem gebeld: Henk, ik heb een kantoor voor je. Dezelfde middag stond Krol op de stoep. Ook nu ging het na een paar keer mis. Volgens Praagman omdat de man van Femke Merel Van Kooten, die samen met Krol de Partij voor de Toekomst zou beginnen, vond dat Praagman niet in het bestuur mocht.

Met Henk Otten en Jeroen de Vries, die later even aansloten bij Krol, had hij dan weer wel een klik. ‘Otten is ook ondernemer, dat verstaat elkaar. Die heeft een bagage, niet te geloven.’ Een halve zaterdag zaten ze aan deze tafel. Een vervolg bleef uit.

Praagman wil politieke invloed kopen, daar doet hij niet moeilijk over. Ik ben idealist, zegt hij. ‘Het is niet voor mezelf, we kunnen het inkomen van de Nederlander met 20 procent verhogen.’

Inmiddels popelt hij om daarover te vertellen. In kort bestek: er ligt 1.500 miljard euro aan pensioengelden die in beweging moet komen. Om te beginnen met een vergoeding voor de gemiste indexering, tien jaar verlaging van loonbelasting en vrijstelling van pensioenpremie. Er komt een enorm vliegveld in zee en een waterstoffabriek, Schiphol wordt een stad, er komen 400 duizend goedkope woningen, de goudvoorraad wordt verkocht (‘dient nergens voor’), veelbelovende bedrijven krijgen een startpremie, vervoer gaat per tube, de staatsschuld wordt deels afgelost. Onder de streep hou je 700 miljard euro over, die door Warren Buffett-achtige types wordt belegd tegen minimaal 10 procent rendement.

Dit geeft energie, hij wil het graag overal uitleggen. Verwachtingsvol kijkt hij op. Als hij de bezwaren van de andere kant van de tafel hoort, is hij diep teleurgesteld. ‘U ziet het niet. Heel spijtig.’

We gaan naar de manege, volgestouwd met meubels, zowel antiek als design. Hij wijst: Le Corbusier, Bauhaus, kerkbank van Rietveld, gedemonteerd kerkorgel, chinese stoeltjes - voor een paar honderd euro gekocht, volgens tijdschrift Collect nu een veelvoud waard.

Wordt het niks met zijn pensioenplan, dan gaat hij zijn energie steken in het designmuseum dat hier moet komen. En in de bed en breakfast die er boven moet komen. En in de tien hectare grond waar de natuur haar gang mag gaan. Hij zet een stoel bij wat straks een grote glazen wand moet worden. ‘Dan ga ik hier zitten, kijken of de das zich laat zien.’

De villa die geen villa is. Beeld
De villa die geen villa is.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden