Roeibond verlegt prioriteiten in jacht op medailles

Hans van Wissen..

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Om het cru te zeggen: één gouden medaille is belangrijker dan vijf vierde plaatsen.' René Mijnders, de trainingscoördinator van de roeibond, vond het lichtelijk overdreven om zeven Olympische ereplaatsen te voorspellen, maar de ambitie is er en de gegadigden moeten ervan doordrongen zijn welke prioriteiten de KNRB heeft.

Geen 'topsport-mentaliteit', geen bereidheid om in 1996 fulltime te roeien, dan ook geen Olympische faciliteiten. Zelfs de kandidaten voor de Holland Acht, tweede bij de laatste WK, zouden individueel bereid moeten zijn hun eigen plaats ter discussie te stellen. 'En dat is niet niks,' stelde Mijnders aan de vooravond van de Heineken Vierkamp, die zondag het begin van het roeiseizoen inluidt. 'We streven rücksichtlos naar de snelste acht. Het doel is goud.'

Mijnders verstaat de kunst een harde boodschap luchtig te verpakken. Maar de kentering is duidelijk. Het Olympisch toernooi mag niet opnieuw een halve of hele deceptie worden. De Olympische kandidaten hebben van het NOCNSF verhoudingsgewijs riante mogelijkheden gekregen en dienen die te honoreren met prestaties.

Hetgeen betekent dat de KNRB voorbij zal gaan aan allerlei deelbelangen en alleen díe ploegen zal formeren die in Atlanta een medaillekans hebben. Desnoods ten koste van een onwelgevallige reshuffling. Mijnders en de twee andere hoofdcoaches, Kris Krzeniowski en Jan Klerks, bepalen wie naar Atlanta gaan en wat goed voor hen is. Spelevaren is er met de verbeterde voorzieningen niet meer bij.

De helft van de voorlopige Olympische kernploeg die het NOCNSF heeft gevormd, bestaat uit roeiers. Dat heeft weerstand opgeroepen in andere sporten omdat zelfs selectieleden die bij de laatste WK roeien in níet-Olympische disciplines excelleerden, erin werden opgenomen. Mijnders heeft die geste kennelijk zo geïnterpreteerd dat de roeibond zijn bevoorrechte positie nu ook moet waarmaken met harde prestatie- en voorbereidingseisen.

Mijnders bestrijdt dat er van privilegering sprake is. Volgens hem stelde de roeibond als een van de weinigen een zo deugdelijk Olympisch beleidsplan op dat het NOCNSF er niet omheen kon. Chef de mission André Bolhuis zou schertsend hebben voorgesteld om de KNRB anderhalf miljoen ter beschikking te stellen en op elke niet-gehaalde medaille twee ton te korten. 'Een aardige gedachtengang,' zei Mijnders ironisch, maar in die geest van beloning en sanctie is wel degelijk de weg naar Atlanta uitgezet.

Volgens Mijnders wil het NOCNSF duidelijk de kant van premiëring op. De roeibond heeft ook daarop een voorschot genomen door de hoofdcoaches voor elke Olympische medaille een premie toe te zeggen. De roeiers zelf krijgen die niet omdat 'we amateursport pur sang blijven', aldus Mijnders. De trainingscoördinator bestempelt het 'roei-bestaan' ondanks de verbeterde faciliteiten nog steeds als 'armetierig' en verlangt dan ook dat in 1996 over andere bedragen dan de maandelijkse onkostenvergoeding gesproken zal worden. Met ingang van januari zouden alle Olympische kandidaten vrijgesteld moeten worden van werk en studie.

De roeibond conformeert zich wat het selectiebeleid betreft vrijwel volledig aan het NOCNSF. Aan de twaalf KNRB-leden van de mannelijk Olympische kernploeg heeft de bond zelf alleen Diederik Simons en Victor Giessens toegevoegd. Van de vrouwen-acht die in Indianapolis vierde werd, vallen binnenkort twee leden uit de selectie. Die acht wordt opgesplitst in kansrijkere en kleinere ploegen. Als het verloop van dit seizoen het vereist, zullen er wat betreft de diverse ploegsamenstellingen desnoods 'offers worden gebracht aan het eremetaal.'

De roeibond voelt zich daartoe verplicht door de loyaliteit van NOCNSF. Voorheen was het, volgens Mijnders, 'bijna vies' om naar het hoogste te streven, thans is daar alles op gericht. En de geldelijke ondersteuning laat nauwelijks te wensen over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.