Roeibond lanceert op de valreep een vrouwen-acht

Last minute-trip in roeiland: naar Athene in vijf weken. Het kan in de vrouwen-acht. Drie weken geleden bestond de ploeg nog niet eens, maar de roeibond gaat er nu alles aan doen om die boot alsnog naar Griekenland te krijgen....

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

De verse vrouwen-acht werd zaterdag bij de wereldbeker in Mn vierde, zes seconden achter winnaar USA. En dat is zelfs iets beter dan de beoogde Holland mannen-acht, die derde werd op zeven seconden van de snelste boot in hun veld.

'Het is een verrassend goede prestatie van de vrouwen, maar het zegt ook iets over de kwaliteit van hun achtenveld', zei Mijnders gisteren. 'Er ontbrak nog een aantal goede ploegen, maar ze versloegen in Mn wel de Canadese vrouwen. Hun boot haalde vorig jaar brons bij de WK.'

De vrouwen-acht is gefundeerd op de niet-olympische vier zonder stuurvrouw, die vorig jaar bij de WK zilver won. De vrouwen uit dat schip hebben dit jaar geprobeerd in andere boten alsnog de Spelen te bereiken, maar geen enkele poging bleek levensvatbaar.

Pas na de WB in het Poolse Poznan slaagde Duncan Holland ontwikkelingscoach van de roeibond erin de vrouwen alsnog bij elkaar in de acht te harken. Aangevuld met louter subtoppers ging hij aan het werk.

Vorige week presteerde het achttal met stuurvrouw Esther Workel bij een testwedstrijd in Duisburg behoorlijk, en bevestigde dat in Mn. Op grond van die prestaties gaat de bond de ploeg alsnog naar het Olympisch kwalificatietoernooi afvaardigen. En dat toernooi is al over twee weken.

Daar komt ook de Nederlandse vrouwendubbelvier uit, die al een jaar contentieus naar Athene toewerkt. Samen met de mannenacht werd die ploeg tot prioriteitsboot van NOC*NSF gebombardeerd. 'Ook de vrouwen van de dubbelvier hebben in Mn goed gepresteerd. Zij zaten wat verder dan de acht van de winnaar, maar hadden een bijzonder ongunstige baan geloot', vond Mijnders.

Gisteren schreef de hoofdcoach beide vrouwenboten in voor het kwalificatietoernooi. 'We staan voor een dilemma. De acht moet minstens tweede worden, bij de dubbelvier geeft alleen de eerste plaats toegang tot Athene.' Mijnders wil dan ook niet uitsluiten dat nog voor het kwalificatietoernooi tussen de boten bemanningsleden worden gewisseld.

'Het zou zonde zijn als we straks met lege handen staan, terwijl we daar wat aan hadden kunnen doen.' Mijnders neigt ernaar om na de verhoopte kwalificatie, de sterkere dubbelvierroeisters allemaal in de acht te plaatsen. 'Dan hebben we een boot die potten kan breken.'

Wellicht zit er nog een andere verrassing in het vat. Skiffeur Dirk Lippits kampt steeds met medische problemen, en toonde louter formeel vormbehoud. NOC*NSF heeft over hem nog steeds geen oordeel geveld. Naar verwachting doet de sportkoepel dat bij de WB in Luzern. Supertalent Nederlands kampioen Sjoerd Hamburger wil daar graag aan de start verschijnen. Het is niet ondenkbaar dat hij Lippits wederom verslaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden