Roefroeftoetje met echte vanille

Schuimkransen met vanillemascarpone voor 4 personen

ONNO KLEYN

De duurste specerij ter wereld? Saffraan. De op een na duurste? Vanille. Ja, dat zou je misschien niet zo snel denken. Want wat smaakt er niet naar vanille vandaag de dag? Vla, babymelk, ijs, gebak, koekjes. Meestal gaat het om zoete zaken, maar al weer jaren geleden bedachten koks dat kreeft met vanille ook aardig zou zijn.

Maar nu dat dure. In Nederland smaakt goedbeschouwd al die zoetigheid niet naar vanille, maar naar vanilline. Die is kunstmatig en wordt gewonnen uit hout of getransformeerde kruidnagelolie. 'Vanillesuiker'? Is vanillinesuiker. En als we dan echte vanille kopen, zo'n schraal, uitgedroogd stokje in een zakje van de supermarkt, is dat kwaliteit C of D of F. Het is overigens geen stokje, maar een vrucht, de peul van een orchidee uit het Mexicaanse regenwoud. De beroemdste vanille komt tegenwoordig van Madagaskar, in de buurt van het nog altijd Franse Île de la Réunion, een eiland dat vroeger Île Bourbon heette, reden om het spul bourbonvanille te noemen. Leuk: ik zag ooit Frans ijs à la vraie vanille bourbon, met op de verpakking de Nederlandse vertaling: 'Vanille-ijs met echte bourbon.'

Er bestaan ook andere variëteiten, zoals de Tahitivanille, maar lang kon je daarvan als kookamateur alleen maar dromen. Gelukkig is Vanilla Venture, een horecaleverancier van luxe smaakmakers, een onlineshop begonnen voor gewone stervelingen (winkel.vanillaventure.nl). Daar bestelde ik vanille van Madagaskar en Tahiti. Beide ruiken meteen na het openen van de glazen buisjes waarin ze verpakt zitten al naar zo veel meer dan die kale vanilline; ze betoveren, ze zijn zwoel, rijk, tropisch, met bij de Tahiti een accent van pruimen, van chocola bijna, en bij de Madagaskar wierook. De peulen glanzen zwart en donkerbruin, ze zijn vlezig en soepel en enigszins vochtig - ze vragen gewoonweg om gebruikt te worden. Dus wie ben ik om daartegen in te gaan?

We gaan iets maken en liefst iets eenvoudigs, want ik wil die goddelijke aroma's laten stralen. Doen we een roefroefdessert met schuimkransen, meringue, van de bakker.

Snijd de vanille in de lengte open en schraap er de zaadjes uit. Frommel de resterende peul in een pot suiker, dan heb je over een poos échte vanillesuiker. Roer de mascarpone los met de vanille en de room - zoeten is niet nodig. Organiseer de pitjes uit de granaatappel. Leg op elk bord op een schuimkrans een klodder vanillemascarpone en bestrooi met de granaatappelpitten. Simpel, maar heerlijk duur!

1 vanillepeul

200 g mascarpone

3 à 4 eetl. slagroom

4 meringuekransen, naturel

paar eetl. granaatappelpitjes

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden