Rodney King bleef worstelen met hét incident

De Amerikaan die na een afranseling door politieagenten wereldberoemd werd, overleed in zijn zwembad.

De laatste tijd leek het wat beter te gaan met Rodney Glen King. Hij had weliswaar zijn 3,8 miljoen dollar aan smartegeld verbrast, maar hij zag er gezond uit. Zijn levensverhaal - vol kwellingen, verslavingsperikelen, maar ook met voorspoed - valt sinds april in zijn memoires terug te lezen. En hij was verloofd, met Cynthia Kelley, een van de juryleden die King twee decennia geleden in Los Angeles het miljoenenbedrag toekenden na zijn beruchte mishandeling door agenten van de Los Angeles Police Department (LAPD).

Maar Rodney bleef Rodney. De man wiens gefilmde afranseling in 1991 door de LAPD zou leiden tot een van de ernstigste rassenrellen in de Amerikaanse geschiedenis, bleef een dronkaard. Een alcoholist die slechts in zijn zwembad in Rialto tot rust kon komen. 'Ik zal altijd problemen hebben met alcohol', zei King (47) in april tegen radiozender NPR. 'Mijn vader was een alcoholist. De verslaving zit in mijn bloed.'

In datzelfde zwembad, waarin hij de datum van zijn mishandeling had aangebracht op een tegel, werd King zondag op de bodem gevonden. Zijn dood zette meteen een geruchtenstroom in gang. De politie gaat er vooralsnog van uit dat van een misdrijf geen sprake is.

King, een bouwvakker, was bij uitstek het voorbeeld van iemand die door een toevallige gebeurtenis, die toevallig op video werd vastgelegd door een omwonende, in één klap wereldberoemd werd. Wie zou ooit van Rodney King hebben gehoord als George Holliday, bewoner van Lake View Terrace, in maart 1991 niet was opgestaan om met zijn nieuwe camera de brute mishandeling te filmen?

Ruim vijftig slagen en schoppen maakten van de toen 25-jarige King, tot dan een notoire wetsovertreder, hét symbool van ongeremd politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. King, opgegroeid in Pasadena en opgevoed door zijn moeder Odessa, stond ook meteen model voor het leed in Amerika's zwarte, gebroken gezinnen.

Zijn eeuwig dronken vader, die jong stierf, kende hij nauwelijks. Zelf was Rodney in 1991 al vader van drie kinderen, en al twee keer gescheiden. Toen de vier agenten hem bont en blauw sloegen, was hij vervroegd vrij uit de gevangenis, waar hij zat voor een roofoverval op een winkel.

Aan zijn confrontaties met het gezag kwam ook na 1991 geen einde. Hij werd nog aangehouden voor rijden onder invloed en wegens roekeloos rijden. Ook reed de aan pcp verslaafde King zijn vrouw omver, reed hij zijn auto in de prak en werd hij beschoten met hagel.

Op zeker moment stopte hij met het tellen van de keren dat hij gearresteerd werd of verdacht werd van huiselijk geweld. 'Elf keer?', zei hij eerder dit jaar in de Los Angeles Times. 'Twaalf?' Zijn financieel vermogen was hij toen al kwijt. Voor zichzelf en voor zijn moeder kocht hij een huis. De platenmaatschappij Alta-Pazz die hij opzette, ging failliet. Aan zijn dure advocaten raakte hij eveneens een fors bedrag kwijt.

Rodney King eindigde als een berooid man die niet van zijn verslaving afkwam en bleef worstelen met de gebeurtenissen van 1991. De nachtmerries en de pijn speelden hem nog altijd parten. Maar hij zou het zo weer doen: 'Ja, ik zou die nacht opnieuw willen beleven', zei hij in het interview met de Los Angeles Times. 'Het veranderde dingen. Het maakte van de wereld een betere plek.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden