Rode ruit redmiddel in religieuze conflictregio's

Het Rode Kruis heeft donderdagnacht na bijna zes decennia met moeite de weg vrijgemaakt voor de toetreding van de Israëlische medische nooddienst Magen David Adom....

De aanvaarding van de rode ruit heeft de impasse doorbroken die wasontstaan nadat het Rode Kruis in 1949 de door Israël voorgestelde rodedavidster van de hand had gewezen. De Israëlische eerste-hulpdienst heetsinds 1930 Magen David Adom (MDA), hetgeen Hebreeuws is voor RodeDavidster. Begonnen in één medische post in Tel Aviv onder het Britsemandaatbestuur, is de MDA uitgegroeid tot de nationale Israëlischehulpdienst met zevenhonderd ambulances.

Het staat alle bij het Rode Kruis aangesloten hulpdiensten vrij de roderuit te gebruiken. Vooral in crisisgebieden waar de religieuze associatiesvan het kruis en de halve maan de hulpverlening belemmeren, kan het nieuwesymbool ook uitkomst bieden. 'Het zal de bescherming van behoeftigenverbeteren', zei daarom de voorzitter van het Internationale Comité vanhet Rode Kruis (ICRC), Jakob Kellenberger.

Het voorstel van de rode ruit dateert al uit de jaren negentig. Maarna het uitbreken van de tweede intifada in 2000 leken de kansen op hetbereiken van een akkoord verkeken. Maar sinds de Israëlische terugtrekkinguit de Gazastrook stelt een deel van de islamitische wereld zich ietwatwelwillender op tegenover de joodse staat en daarom was de rode ruit weeruit de kast gehaald.

Toch was het de afgelopen dagen in Genève niet mogelijk onder deondertekenaars van de Geneefse Conventies unanimiteit te bereiken over derode ruit: Syrië lag dwars.

De hoop op consensus was gevoed doordat Magen David Adom er kortgeledenmee had ingestemd dat de Palestijnse Rode Halve Maan het primaat heeft omte opereren op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het obstakel voorinstemming van de Arabische landen leek daarmee uit de weg geruimd, maarin plaats daarvan had het de Syriërs op een idee gebracht. Damascus wildetoestemming hebben om Syrische burgers op de door Israël bezetteGolan-hoogte bijstand te kunnen verlenen. Maar Israël ging daar niet opin. Veel islamitische landen besloten daarop de kant van Syrië te kiezen.

Uiteindelijk is het tot een stemming gekomen: 92 voor, 27 tegen en 10onthoudingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden