Rode ruit redmiddel in religieuze conflictregio’s

Het Rode Kruis heeft donderdagnacht na bijna zes decennia met moeite de weg vrijgemaakt voor de toetreding van de Israëlische medische nooddienst Magen David Adom....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

De aanvaarding van de rode ruit heeft de impasse doorbroken die was ontstaan nadat het Rode Kruis in 1949 de door Israël voorgestelde rode davidster van de hand had gewezen. De Israëlische eerste-hulpdienst heet sinds 1930 Magen David Adom (MDA), hetgeen Hebreeuws is voor Rode Davidster. Begonnen in één medische post in Tel Aviv onder het Britse mandaatbestuur, is de MDA uitgegroeid tot de nationale Israëlische hulpdienst met zevenhonderd ambulances.

Het staat alle bij het Rode Kruis aangesloten hulpdiensten vrij de rode ruit te gebruiken. Vooral in crisisgebieden waar de religieuze associaties van het kruis en de halve maan de hulpverlening belemmeren, kan het nieuwe symbool ook uitkomst bieden. ‘Het zal de bescherming van behoeftigen verbeteren’, zei daarom de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Jakob Kellenberger.

Het voorstel van de rode ruit dateert al uit de jaren negentig. Maar na het uitbreken van de tweede intifada in 2000 leken de kansen op het bereiken van een akkoord verkeken. Maar sinds de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook stelt een deel van de islamitische wereld zich ietwat welwillender op tegenover de joodse staat en daarom was de rode ruit weer uit de kast gehaald.

Toch was het de afgelopen dagen in Genève niet mogelijk onder de ondertekenaars van de Geneefse Conventies unanimiteit te bereiken over de rode ruit: Syrië lag dwars.

De hoop op consensus was gevoed doordat Magen David Adom er kortgeleden mee had ingestemd dat de Palestijnse Rode Halve Maan het primaat heeft om te opereren op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het obstakel voor instemming van de Arabische landen leek daarmee uit de weg geruimd, maar in plaats daarvan had het de Syriërs op een idee gebracht. Damascus wilde toestemming hebben om Syrische burgers op de door Israël bezette Golan-hoogte bijstand te kunnen verlenen. Maar Israël ging daar niet op in. Veel islamitische landen besloten daarop de kant van Syrië te kiezen.

Uiteindelijk is het tot een stemming gekomen: 92 voor, 27 tegen en 10 onthoudingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden