Rode loper in China voor oppositie Taiwan

Nog niet eerder is in China een delegatie van de Taiwanese KMT met zoveel officieel eerbetoon ontvangen als deze week....

Het leek wel een staatsbezoek, het eerste officiële bezoek van de belangrijkste Taiwanese oppositie-partij naar China, zoveel egards viel een grote KMT-delegatie donderdag in Peking ten deel.

Het was het eerste officiële bezoek van de KMT aan China in vijftig jaar, na de Chinese burgeroorlog waarin de communisten de voorganger van de KMT, de Kuomintang, verjoegen naar Taiwan. Informeel hebben KMT-kopstukken China al vaak bezocht, vooral om de economische banden te verstevigen, maar met het bezoek van deze week wilde Beijing duidelijk een signaal geven.

De relatie tussen China en Taiwan, dat sinds vijf jaar wordt geregeerd door de Democratische Progressieve Partij van president Chen Shui-bian, is gespannen omdat Peking Chen verdenkt van het voornemen Taiwan formeel onafhankelijk te verklaren. Peking beschouwt het eiland met zijn 23 miljoen inwoners voor de ZuidChinese kust sinds 1949 als een afvallige provincie.

Afgelopen weekeinde mobiliseerde de Taiwanese regering nog enkele honderdduizenden mensen in de hoofdstad Taipei, om te proteseteren tegen de antiafscheidingswet die eerder deze maand van kracht werd in China. De wet legt een formele basis voor economische sancties of geweld, als de wens van China om herenigd te worden met Taiwan niet via overleg kan worden ingewilligd.

De formele aanleiding voor het KMT-bezoek was de tachtigste sterfdag van Sun Yat-sen, de grondlegger van het moderne China. Sen was behalve vader van de Chinese revolutie begin vorige eeuw oprichter van de KMT, die toen nog goede banden had met de communisten en gezamenlijk streed tegen de laatste keizer.

Later werden beide partijen aartsvijanden, om de afgelopen vijftien jaar weer naar elkaar toe te groeien. Toen president Chen's DPP in 2000 de verkiezingen in Taiwan won na decennia KMT-bestuur, vonden de KMT en de CCP in Chen een gezamenlijke tegenstander.

De leider van de 34-koppige KMT-delegatie, vicepartijvoorzitter Chiang Pin-kung, sprak in Peking met enkele hoge communistische regeringsfunctionarissen. Hij verklaarde dat zijn bezoek erop gericht is de spanningen tussen de beide China's te verminderen en dat hij meer dialoog en grotere economische samenwerking tot stand wil brengen.

Tijdens een ontvangst in het staatsgasthuis in Beijng verklaarde Jia Qinglin, lid van het dagelijks bestuur van de CCP, dat de KMT-leider Lien Chan ook welkom is. Jia zei dat de uitnodiging ook geldt voor leiders van andere partijen in Taiwan, mits ze geen onafhankelijkheid nastreven.

Volgens politieke commentatoren in China kan het succesvolle bezoek van de KMT tot resultaat hebben dat er weer wat beweging komt in de dialoog. China en de KMT-delegatie stelden een programma van twaalf punten op, dat de komende tijd moet worden uitgewerkt. Het betreft verbetering van de economische banden door onder meer regelmatige rechtstreekse vluchten en toegang tot China voor Taiwanese landbouwproducten.

Door het belang van de economische relatie tussen de beide China's te onderstrepen - de twee kunnen op dit terrein praktisch niet meer zonder elkaar - wordt de interne druk op de regering in Taiwan verhoogd. Taiwanese zakenlieden zijn groot voorstander van rechtstreekse vluchten. Taiwan is een van de grootste investeerders in China, en honderduizenden Taiwanese zakenlui werken en wonen al op het vasteland. Chen houdt de rechtstreekse verbindingen nog tegen, terwijl China er klaar voor zegt te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden