Rode Kruis wil weg uit Tsjetsjenië

Het Rode Kruis overweegt zijn werkzaamheden in de afvallige Russische republiek Tsjetsjenië op te schorten, na de ontvoering van twee medewerkers....

Van onze correspondente Corine de Vries

'Mensen worden gedwongen terug te keren naar Tsjetsjenië, absoluut tegen hun wil', zei donderdag Poul Nielson, EU-commissaris verantwoordelijk voor ontwikkelingshulp. Human Rights Watch riep president Vladimir Poetin gisteren in een open brief op om met name het vluchtelingenkamp Aki-Joert in Ingoesjetië niet te sluiten.

De Russische autoriteiten hebben in mei gezegd dat dit kamp nog deze winter volledig zal worden ontruimd. De 2700 vluchtelingen die er wonen mogen kiezen, schrijft Human Rights Watch 'terug naar Tsjetsjenië, wat de meesten vrezen, een huis huren, waar de meesten geen geld voor hebben, of verhuizen naar woonruimten die de migratiedienst beschikbaar heeft gesteld, maar die onbewoonbaar zijn'.

Volgens EU-commissaris Nielson betekent het sluiten van kampen dat vluchtelingen verstoken blijven van primaire levensbehoeften als medische zorg, schoon water en onderwijs. De levensomstandigheden in Tsjetsjenië zelf, waar 140 duizend mensen dakloos zijn als gevolg van de oorlog, zijn 'verschrikkelijk', aldus Nielson.

Tienduizenden Tsjetsjenen zijn daar voor voedsel en medische zorg volledig van hulporganisaties afhankelijk. Het Rode Kruis was een van de weinige internationale hulporganisaties die nog in de provincie durfden te werken, maar heeft dit nu in heroverweging genomen. Woensdagavond ontvoerden gemaskerde en gewapende mannen twee Russische Rode Kruis-chauffeurs van Kaukasische afkomst. 'We zijn zeer bezorgd over hun lot', zei Vincent Lusser van het Rode Kruis gisteren in Moskou.

De ontvoerde mannen, Aleksander Panov en Musa Satoesjiev, reden in een vrachtwagen in een konvooi met twee andere wagens, vlakbij de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, waar ze humanitaire hulpgoederen hadden afgeleverd. Alleen zij moesten uitstappen en meekomen, de rest van het konvooi mocht doorrijden. Volgens twee andere Rode Kruismedewerkers uit het konvooi waren de ontvoerders Tjsetsjenen. Er is nog geen losgeld geëist.

Alle buitenlanders die voor internationale organisaties in Tsjetsjenië werken, reizen onder begeleiding van gewapend veiligheidspersoneel. Voor de Russische medewerkers was deze voorzorgsmaatregel niet verplicht.

Ontvoeringen en hoge losgeld-eisen zijn in de Kaukasus een lucratieve markt. In augustus werd de Nederlander Arjan Erken van Artsen Zonder Grenzen gekidnapt in het aan Tsjetsjenië grenzende Dagestan. Zijn ontvoering is nog altijd niet opgelost, net zo min als die van Nina Davidovitsj, medewerkster van een lokale ngo, die in juli in Tsjetsjenië werd ontvoerd. Haar ontvoering was voor de Verenigde Naties aanleiding de hulpoperaties op te schorten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden