Rode Kruis tergt loterijen met stunt

Een mondiale superloterij voor het Rode Kruis met een hoofdprijs van 90 miljoen gulden heeft de woede gewekt van de nationale loterijen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De loterij wordt georganiseerd door Pluslotto, dat tot woede van diverse Europese nationale loterijen in Liechtenstein een licentie heeft gekregen. Pluslotto brengt het bekende spelletje met de ballen al een tijdje op Internet, maar gaat de zaken nu groots aanpakken. Vanaf augustus kunnen via onder meer Internet en speciale verkoopagenten wereldwijd loten à tien gulden per stuk worden gekocht voor Millions 2000. Als goed doel is het Internationale Rode Kruis in Genève uitverkoren, dat twee miljard gulden tegemoet zou kunnen zien.

Deelnemers maken elke maand kans op 120 duizend gulden, naast prijzen in natura als auto's, computers en cruises. De grote klapper komt op 1 januari 2000: een superhoofdprijs van 90 miljoen gulden. Bedragen die in landen als Spanje niet ongewoon zijn, maar in Nederland wel.

Pluslotto, dat het accountantskantoor Coopers & Lybrand als controleur heeft aangesteld, denkt meer dan vier miljard gulden binnen te halen. Daarvan gaat 45 procent - twee miljard gulden - naar het Rode Kruis. 5 Procent (ongeveer 200 miljoen gulden) houdt de organisatie zelf voor kosten en publiciteit, de rest wordt als prijs uitgekeerd.

Als Millions 2000 in Nederland actief wil worden, is volgens de Wet op de kansspelen een vergunning nodig. Justitie sluit een verbod voor Millions 2000 niet uit, maar stelt voorlopig alleen dat een eventuele aanvraag voor een vergunning streng getoetst zal worden. Maar het is onduidelijk of buitenlandse loterijen die zich van Internet bedienen, geweerd kunnen worden. Daarover is nog geen jurisprudentie.

De Lotto spreekt van een desastreuze ontwikkeling. 'We zijn faliekant tegen', zegt directeur T. Veenstra. 'Als dit mag, komt er keiharde internationale concurrentie tussen de loterijen. Dan gaat het niet meer om het goede doel, maar om zoveel mogelijk geld binnen te halen.' Volgens Veenstra bestaat Pluslotto 'gewoon uit commerciële jongens'.

De Lotto-directeur vraagt zich af of er goede controle mogelijk is zodat er in Liechtenstein niets aan de strijkstok blijft hangen. De Lotto schenkt jaarlijks een half miljoen aan het Nederlandse Rode Kruis. Of het daarmee doorgaat, laat Veenstra in het midden.

De Staatsloterij gaat ervan uit dat Millions 2000 geen vergunning krijgt. 'In elk geval moet de verdeling dan anders, want bij loterijen voor een goed doel moet in Nederland minstens 60 procent uitgekeerd worden', zegt een woordvoerder.

De Postcodeloterij kondigt juridische stappen aan als Millions 2000 een vergunning krijgt. Maar het Nederlandse Rode Kruis ligt niet wakker van de opwinding. 'Het internationale Rode Kruis in Genève is natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan bij het aanvaarden van dit aanbod', aldus een woordvoerster. Ze wijst erop dat de opbrengst voor de internationale organisatie is. Om juridische problemen te voorkomen steunt het Nederlandse Rode Kruis Millions 2000 'alleen geestelijk'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden