NieuwsVENEZUELA

Rode Kruis opent gironummer voor Venezuela en ‘grootste Zuid-Amerikaanse vluchtelingenstroom ooit’

Het Rode Kruis heeft gironummer 5125 opengesteld voor hulp aan Venezuela en aan de landen waar veel Venezolanen naar toe vluchten. Dat heeft de hulporganisatie vrijdag bekendgemaakt.

Redactie
 Bootjes aan de kust van Vela de Coro in Venezuela waar migranten en goederen naar Curacao en Aruba vertrekken.  Beeld ANP
Bootjes aan de kust van Vela de Coro in Venezuela waar migranten en goederen naar Curacao en Aruba vertrekken.Beeld ANP

In Venezuela zelf is het geld bedoeld voor medicijnen, ziekenhuisapparatuur en voor het opleiden van medisch personeel. Voor vluchtelingen – inmiddels zo’n drie miljoen, zegt het Rode Kruis – zijn in landen als Ecuador, Colombia en Peru, maar ook op Curaçao en Aruba, basisbehoeften als onderdak, schoon drinkwater en voedsel nodig. Ook krijgen vluchtelingen psychische hulp en probeert het Rode Kruis hen met hun familie te verenigen. Het is de grootste groep vluchtelingen ooit in Zuid-Amerika.

De hulp is volgens de organisatie hard nodig omdat vluchtelingen onderweg vaak slachtoffer worden van geweld, uitbuiting en seksueel misbruik. Om te overleven zien de vluchtelingen vaak geen andere uitweg dan prostitutie en kinderarbeid. ‘Daarom helpen wij deze mensen, maar de hulpverlening staat onder druk, omdat er geen aandacht is voor deze vergeten groep mensen en de fondsenwerving moeizaam verloopt. Heel frustrerend’, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Honger en schaarste

De crisis in Venezuela wordt steeds nijpender, met dagelijks rellen en demonstraties waar ook doden bij vallen. Twee kampen met ieder een eigen president, de regering van Nicolás Maduro en de oppositie onder leiding van Juan Guaidó, staan lijnrecht tegenover elkaar. Terwijl de bevolking gebukt gaat onder honger en schaarste, is een uitweg nog niet in zicht.

Terwijl de president Nicolas Maduro zich de afgelopen jaren steeds meer heeft ontpopt als dictator, is de maatschappij inmiddels totaal ontwricht door zijn falende beleid. Er heerst wijdverspreide honger, er is grote schaarste aan vrijwel alles en in 2018 bedroeg de inflatie maar liefst 2 miljoen procent. Steeds meer Venezolanen kiezen ervoor om het land te ontvluchten. De stroom vluchtelingen uit Venezuela zorgt in veel buurlanden voor problemen. Ook Curaçao, dat maar 75 kilometer van de kust van Venezuela ligt, heeft hiermee te maken.

Sinds begin dit jaar heeft de oppositie tegen Maduro zich verzameld rond de 35-jarige parlementsvoorzitter Juan Guaidó. Sinds hij zichzelf uitriep tot interim-president, krijgt hij steeds meer steun uit de internationale gemeenschap. Het kwam als een grote verrassing toen de Amerikaanse president Donald Trump hem erkende als de rechtmatige president van Venezuela. Sindsdien steunen veel andere landen Guaidó ook, waaronder Nederland en andere EU-landen.

Maduro peinst er ondertussen niet over om af te treden, terwijl hij zijn aanhang snel aan het verliezen is. Daardoor groeit de angst dat het politieke conflict zal uitmonden in oorlog, zeker nu er binnen het leger een scheiding is ontstaan en president Trump militair ingrijpen als optie oppert.

Meer lezen:

Terwijl de kampen in Venezuela onverzoenlijker tegenover elkaar staan dan ooit, probeert een groep Europese en Latijns-Amerikaanse landen met de moed der wanhoop een vreedzame politieke oplossing te vinden voor het conflict. Nederland is een van de deelnemers.

Het einde van de crisis in Venezuela is nog lang niet in zicht. President Maduro verliest snel zijn aanhang, maar voorlopig peinst hij er niet over om af te treden. Oorlog ligt op de loer. Zijn de kampen nog bij elkaar te brengen?

Hoewel de socialistische autocraat Nicolás Maduro geen aanstalten maakt op te stappen, gaat Guaidó gestaag door met zijn pogingen de koers van Venezuela te veranderen. ‘Ik doe gewoon mijn werk’, aldus de interim-president in een interview met de Volkskrant.

Hoe is het om verslag te doen vanuit een land waar de spanning zo oploopt als in Venezuela? Correspondent Latijns-Amerika Marjolein van de Water stond naast Juan Guaidó toen hij zichzelf uitriep tot interim-president van dat land,en vertelt over het leven aldaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden