Rode Kruis activeert vrijwilligers door hitte

Het Nederlandse Rode Kruis vraagt zijn 33.000 vrijwilligers de boodschap over het belang van zonnebescherming, voldoende eten en drinken en het voorkomen van uitdroging en uitputting zo breed mogelijk te gaan verspreiden. Dit in verband met de hitte komende dagen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat zegt een woordvoerster maandag. 'Met de aanhoudende warmte en het nationaal hitteplan dat zondag werd afgekondigd, is het extra belangrijk goed voorbereid op pad te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de verhoogde risico's voor met name ouderen en kinderen, maar ook sporters en evenementenbezoekers'', aldus het Rode Kruis.

De hulporganisatie activeert om die reden haar duizenden vrijwilligers om deze boodschap zo breed mogelijk te gaan verspreiden. Vorige week waarschuwde het Rode Kruis al zijn noodhulp- en evenementencoördinatoren om alert te zijn in verband met de aanhoudende tropische temperaturen. Ook werden hittetips verspreid via de website en sociale media.

Een woordvoerster laat weten dat Nederlanders, zeker sinds 1953, zich sterk bewust zijn van het risico op overstromingen, maar veel minder van de risico van hittegolven. 'De hittegolf van 2006 kostte 1000 mensen het leven en bracht Nederland in de wereldwijde top 5 van dodelijkste rampen van dat jaar. In de top drie van meeste dodelijke natuurrampen in Nederland sinds 1900 staan twee hittegolven. De overstroming van 1953 wordt gevolgd door de hittegolven van 2006 en 2003.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden