Rode Khmers melden overgave van Pol Pot

'Pol Pot heeft zich overgegeven, op 18 juni 1997. Hij wilde een bekentenis afleggen. Er is een nieuw tijdperk aangebroken', zo meldde de clandestiene zender van de Rode Khmers in Cambodja woensdag....

REUTER; AP; AFP

Reuter, AP, AFP

PHNOM PENH

Pol Pot leidde in de jaren 1975-'79 een schrikbewind dat aan naar schatting twee miljoen Cambodjanen het leven heeft gekost. 'De donkere wolk van het dictatoriale bewind die sinds 1995 op de Cambodjaanse geschiedenis drukte, is volledig weggevaagd door het Cambodjaanse volk', aldus het radiobericht.

De zender, die enkele dagen uit de lucht is geweest, is nu blijkbaar in handen van Rode Khmers die de strijd willen staken en een regeling willen treffen met de Cambodjaanse regering.

Het zelfde nieuws kwam ook uit de mond van generaal Nhek Bunchhay, die eerder op de dag naar Pol Pots oude hoofdkwartier in Anlong Veng was gevlogen om afspraken te maken met de naar schatting duizend Rode Khmers die zich daar nog bevinden.

Pol Pot zelf zou Anlong Veng vorige week zijn ontvlucht in het gezelschap van driehonderd getrouwen en met medeneming van de titulaire leider van de Rode Khmers, Khieu Samphan, en enkele andere gijzelaars. Hij sloeg op de vlucht nadat hij er op de radio van was beschuldigd zijn oude minister van Defensie Son Sen en diens vrouw te hebben laten vermoorden, samen met negen van hun kinderen en kleinkinderen.

'Vanavond heeft Pol Pot zich samen met vijftien anderen overgegeven', vertelde de generaal. 'Hij verscheen in Anlong Veng met Khieu Samphan en Ta Mok.' Ta Mok is een van de hoogste Rode-Khmerbevelhebbers; hij heeft in de strijd een been verloren en staat vanwege zijn wreedheid bekend als 'de slager'. De gouverneur van de noordelijke provincie Preah Vihear had woensdag gemeld dat Pol Pot werd omsingeld door de troepen van Ta Mok.

Volgens Nhek Bunchhay hebben Pol Pot en zijn vrouw zich waarschijnlijk overgegeven omdat ze geen eten en geen medicijnen meer hadden. De generaal zei dat de Rode Khmers Pol Pot willen vasthouden om hem te laten berechten door een internationaal tribunaal.

Generaal Nhek Bunchhay, adjunct-chef-staf van het leger en een partijgenoot van eerste co-premier prins Norodom Ranariddh, heeft de laatste maanden herhaaldelijk namens de regering overleg gevoerd met Rode Khmers die de verzetsstrijd wilden staken. Zijn mededelingen bleken echter niet altijd te kloppen, of waren enigszins gekleurd door partijbelangen.

Ook de regering wil Pol Pot voor een internationaal tribunaal brengen. 'Als Pol Pot gevangen is genomen, moeten ze hem laten berechten', zei tweede co-premier Hun Sen woensdag. Hij waarschuwde echter de berichten niet direct voor waar aan te nemen. 'Dit is niet normaal, het is allemaal een groot raadsel, dat is gevaarlijk.'

Eerder op de dag had tweede co-premier Hun Sen de eerste co-premier, prins Norodom Ranariddh, gewaarschuwd dat hij moest kiezen tussen samenwerking met zijn coalitiegenoot en samenwerking met de overgelopen Rode Khmers. 'Ik begrijp niet waarom mijn coalitiepartner is gaan praten met de Rode Khmers. Dat is een onaanvaardbare vorm van verraad', aldus Hun Sen. 'Ik geef ze de keus voordat ik naar de wapens grijp: ze krijgen twee of drie dagen de tijd om ervoor te zorgen dat de integratie in de regering werkt.' Hun Sen zei niet te zullen toelaten dat Ranaridds partij, de Funcinpec, bemiddelt in het overlopen van Khieu Samphan en andere Rode-Khmerleiders. 'Als de Funcinpec voor Khieu Samphan kiest, dan kunnen ze lekker bij Khieu Samphan in Anlong Veng blijven', zei Hun Sen.

Hun Sens oud-communistische Cambodjaanse Volkspartij (CPP) heeft niet lang geleden nog onderhandeld met Son Sen, die inmiddels door Pol Pot zou zijn vermoord. Met het oog op de naderende verkiezingen proberen beide partijen hun gelederen te versterken met overlopers uit de Rode-Khmerbeweging.

De hoog opgelopen rivaliteit tussen beide regeringspartijen kwam dinsdagavond tot uitbarsting in een schietpartij in de hoofdstad, Phnom Penh. Daarbij zijn twee leden van Ranariddhs lijfwacht om het leven gekomen. Bij de strijd waren de lijfwachten van beide co-premiers betrokken, alsmede tientallen CPP-getrouwe politieagenten. De directeur van de nationale politie zei dat prins Ranariddh premier Hun Sen en hemzelf had willen liquideren. Een Funcinpec-woordvoerder daarentegen betichtte de politiechef ervan Ranariddh te hebben willen laten vermoorden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden