Rode Khmers in verzet tegen 'dictator' Ta Mok

Duizenden Cambodjaanse burgers uit Anlong Veng hebben dit weekeinde een veilig heenkomen gezocht in het naburige Thailand. Anlong Veng is het toneel van gevechten tussen de troepen van Rode-Khmerleider Ta Mok en afvallige Rode Khmers, die de kant van de Cambodjaanse regering hebben gekozen....

AFP, AP

ANLONG VENG/BANGKOK

Woensdag is een aantal Rode Khmers in Anlong Veng in opstand gekomen tegen bevelhebber Ta Mok, die vorige zomer de leiding heeft overgenomen van Pol Pot. De Cambodjaanse regering beweert dat Ta Mok en zijn strijders zijn verdreven uit Anlong Veng, dat hun tot basis diende.

Die bewering werd zaterdag echter tegengesproken door de clandestiene zender van de Rode Khmers, die zich in dat zelfde gebied bevindt. Om het gelijk van de regering te bewijzen begeleidde vice-chef-staf Meas Sophea zondag een aantal buitenlandse journalisten naar het moeilijk toegankelijke gebied.

Het dorp Anlong Veng ligt aan de voet van enkele heuvels, van waaraf het zondag af en toe werd beschoten. De omgeving bestaat uit een uitgestrekte jungle met hier en daar een dorpje, die eveneens sinds jaar en dag in handen is van de Rode Khmers. Volgens kenners betekent de val van één van die dorpen nog niet dat de Rode Khmers uit het hele gebied zijn verdreven.

In Anlong Veng en Srey Noi - waar een stuk of duizen muiters met hun familieleden een veilig heenkomen hebben gezocht - vertelden enkele muiters de langskomende journalisten waarom ze genoeg hadden van Ta Mok .

'Ta Mok is verantwoordelijk voor de ondergang van onze ideologie,' zei Tich Cheang, die in de jaren 1975-'84 ambassadeur in Peking was namens de Rode Khmers. 'Sinds hij Pol Pot heeft gearresteerd en berecht, heeft hij alle touwtjes in handen. Het is een echte dictator, hij wil naar niemand luisteren.'

Ook een 29-jarige soldaat zei dat de muiters genoeg hadden van Ta Moks harde hand. 'Al onze kinderen moesten bamboespiezen met gif op de punt in de grond steken, en met wapens en munitie sjouwen voor de soldaten. We mochten alleen naar onze eigen zender luisteren, anders werden we gevangen gezet.'

Volgens generaal Meas Sophea zijn tweehonderd verzetsstrijders van prins Norodom Ranariddh onderweg om Ta Moks medestanders terzijde te staan . De gewapende aanhangers van Ranariddh zijn op het slagveld bondgenoten geworden van Ta Moks manschappen, die de royalisten te hulp schoten toen Ranariddh begin juli door co-premier Hun Sen uit Cambodja werd verdreven.

Prins Ranariddh keert vandaag terug uit ballingschap, in de hoop nog te kunnen meedoen aan de verkiezingen die eind juli worden gehouden. Premier Hun Sen waarschuwde zondag echter dat Ranariddh al zijn contacten met het gewapende verzet moet verbreken. Volgens de Cambodjaanse wet mogen politieke partijen er geen gewapende macht op nahouden, noch mogen ze een autonoom grondgebied claimen.

Een van Ranariddhs officieren, luitenant kolonel Chea Vutha, is zaterdagavond door onbekenden doodgeschoten. Hij had nabij Phnom Penh een partijbijeenkomst bijgewoond ter voorbereiding van de terugkeer van de prins.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden