Rode Khmers gaan zonder Pol Pot op oude voet verder

De beruchte Rode-Khmerleider Pol Pot is 'volledig uitgeschakeld'. Dat verklaarde de formele leider van de extremistische Cambodjaanse verzetsbeweging, Khieu Samphan, voor de clandestiene radio van de Rode Khmers....

AP, AFP, Reuter

PHNOM PENH

Volgens Nat Thayer, de journalist van de Far Eastern Economic Review die Pol Pot vrijdag heeft gezien tijdens zijn berechting door een Rode-Khmertribunaal, is Khieu Samphan het enige lid van de oude garde die nog deel uitmaakt van de Rode-Khmerleiding. De verzetsbeweging staat nu onder leiding van een groep van negen kaderleden.

Maar volgens Im Ngoun, de nieuwe 'minister van Defensie' van de Rode Khmers, hebben Ta Mok en Nuon Chea nog steeds een stem 'in alle belangrijke kwesties'. Nuon Chea stond jaren lang bekend als 'tweede man' onder Pol Pot. Ta Mok is een militaire commandant, berucht om zijn wreedheid.

Im Ngoun heeft Nate Thayer verteld dat híj degene is die Pol Pot aan de kant heeft geschoven. Volgens hem bestaan de Rode Khmers niet meer. 'Als ze me een Rode Khmer noemen, hebben ze niet in de gaten wat ik zojuist gedaan heb. Zelfs de VS en Vietnam konden zich niet van Pol Pot ontdoen, maar ík heb dat gedaan', aldus Im Ngoun, die het buitenland opriep zijn beweging te steunen.

De 'uitschakeling' van Pol Pot voltrok zich vrijdag, toen hij door zijn vroegere kameraden tot levenslang werd veroordeeld. De reeks van aanklachten betrof onder andere de moord op Im Ngouns voorganger Son Sen, die vorige maand samen met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen op last van Pol Pot werd gefolterd en vermoord. Ook was er sprake van 'poging tot moord' op Ta Mok en Nuon Chea, en van 'het ondermijnen van de nationale verzoening'.

Met die nationale verzoening wordt het streven van Pol Pots opvolgers bedoeld toenadering te zoeken tot de Cambodjaanse regering. Niet tot co-premier Hun Sen, die ook door de nieuwe Rode-Khmerleiding als een pion van Vietnam wordt beschouwd, maar met prins Ranariddh, die echter inmiddels door Hun Sen is verdreven.

Hun Sen liet gisteren weten dat hij Pol Pot nog steeds door een internationaal tribunaal wil laten berechten voor de dood van twee miljoen Cambodjaanse burgers in de periode 1975-'79.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden