'Rode Ken' keert terug in schoot van Labour

De Londense burgemeester Ken Livingstone - verreweg de populairste Britse politicus - is gisteren door Labour weer in de armen gesloten....

Van onze correspondent

Destijds sloot premier en partijleider Tony Blair een terugkeer van Livingstone uit. 'De man is een ramp voor Londen', waarschuwde hij.

Hoewel Livingstone Labour sindsdien voortdurend in de wielen heeft gereden - zo keerde hij zich buitengewoon fel tegen de oorlog in Irak en verzette hij zich zelfs met juridische middelen tegen de privatiseringsplannen van de regering voor de Londense metro - besloot Labour gisteren de dissident weer in genade aan te nemen.

Een vijf leden tellend panel - onder wie vice-premier John Prescott en partijvoorzitter Ian McCartney - had Livingstone achter gesloten deuren een uur ondervraagd over de opvattingen van Labour. De burgemeester doorstond deze 'loyaliteitstest'.

Blair zou zelf groot voorstander zijn geweest van terugkeer van Livingstone als partijlid. Hij vreesde een herhaling van de burgemeestersverkiezingen van 2000, toen de Labour-kandidaat in Londen met verpletterende meerderheid door dissident Livingstone werd verslagen. De huidige Labour-kandidaat in Londen heeft zich al teruggetrokken.

Labours politieke tegenstanders fronsten gisteren de wenkbrauwen over de terugkeer van Livingstone in de partij. 'Het is een cynische deal en een belediging aan alle inwoners van Londen', zei Steve Norris, de kandidaat van de Conservatieven.

Ook bij Labour zelf is niet iedereen er blij mee. Vice-premier Prescotts gezicht stond op oorlog. 'Ik associeer het woord geluk niet met Ken', antwoordde hij op de vraag of hij gelukkig was over het besluit. Ook minister Brown van Financiën zou tegen de terugkeer van Livingstone zijn geweest.

Livingstone geldt in Londen als een buitengewoon populaire burgemeester. Ondanks veel verzet wist hij een 'opstoppingsheffing' in te voeren - een verplichte tol van vijf pond - voor alle automobilisten die het centrum van Londen binnenrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden