Rode jurk

De Partij van de Arbeid staat op 22 zetels in de peilingen, nog één meer dan Rita Verdonk. Mogelijk circuleerde deze week daarom een foto, waarop kandidaat-fractievoorzitter Mariëtte Hamer poseerde in een rode Turkse trouwjurk....

Nu weten we allemaal dat Rita ook nog wel een paar jurken in de kast heeft hangen waarmee je op een woeste soldatenbruiloft in de bergen van Buiten-Balachije de boel flink op stang kunt jagen. Dus dat gaat me nog wat worden, met die twee, op het jurkenfront. Dat wordt een keiharde Battle of the Dresses. Wij mogen onze moderedactrice wel permanent in Den Haag stationeren.

Als Mariëtte tenminste fractievoorzitter wordt en dinsdag niet wordt verslagen door Diederik Samsom.

Wat zou ik doen wanneer Samsom foto’s zou rondsturen met zichzelf in Turks trouwpak en de tekst: ‘In dit pak gaat Diederik Geert verslaan’? Ik zou me eerst slap lachen en hem daarna doorverwijzen.

De PvdA is net een voetbalclub in degradatienood. Altijd op zoek naar hoop. Nieuwe voorzitter: nu gaan we punten pakken. Nieuwe fractievoorzitter: misschien wordt dit de ommekeer.

Van de nieuwe voorzitter Ploumen is helaas weinig meer vernomen en het electorale effect van haar aantreden was onmeetbaar. Als het zo doorgaat is straks zelfs D66 groter dan de PvdA. Alexander Pechtold doet het, lees ik overal, voortreffelijk. En inderdaad zie ik hem vaker op tv dan alle PvdA-bewindslieden én parlementsleden tezamen, iets wat in de mediacratie niet mag worden onderschat.

Wie moet de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA worden en zo vaak aanschuiven bij Pauw & Witteman, NOVA, RTL Boulevard en overal waar maar een camera staat, dat het weer crescendo gaat in de polls?

Mariëtte Hamer? Eerlijk gezegd vind ik haar typisch iemand die erg overtuigd is van zichzelf, zonder dat mij precies duidelijk is waarom eigenlijk. Haar gloriemoment had onlangs moeten komen in het Fitna-debat. Maar in plaats van op zakelijke wijze de vloer aan te vegen met Geert Wilders, kwam ze aanzetten met een vaag verhaal over haar oude moedertje in Slotervaart.

Van al zijn tegenstanders in het debat, was Hamer voor Wilders veruit het gemakkelijkst aan de kant te zetten. Slechte beurt voor Mariëtte, die niettemin zelf bijzonder tevreden leek met haar optreden – dat was nog het ergste.

Volgens de kritische PvdA-er Jos de Beus – zo kritisch dat hij niet eens meer op de partij stemt – zijn Hamer en Samsom beiden lichtgewichten, zeker in vergelijking met voorgangers en ‘mannen van formaat’ als Van Thijn, Wöltgens, Wallage, Melkert en Bos.

Nog zo’n teken dat het met die partij helemaal de verkeerde kant opgaat: het barst er van de oude mannen die om het hardst roepen dat het vroeger allemaal veel beter was, toen ‘mannen van formaat’ als zijzelf nog aan de touwtjes trokken.

Ik ken die Samsom verder niet, maar hij lijkt me niet de domste, hij is 36 en wellicht een aanstaand man van formaat – en hij kan scherp uit de hoek komen.

Maar Murphy’s wet indachtig, zal het Hamer wel worden, met rode jurk en al.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden