Roddels tieren welig rond weduwe Arafat

ROLF BOS

JERUZALEM - Het is niet geheel duidelijk wat ze destijds in Tunis uitspookte, maar de regering van Tunesië heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de 48-jarige weduwe van de historischePalestijnse leider Yasser Arafat. Suha Arafat zou zich in 2006 hebben misdragen bij de stichting van een internationale school in Tunis. Dat project had ze opgezet met Leila Ben Ali, de vrouw van de dit jaar verdreven Tunesische dictator Zine el Abidine Ben Ali.

Suha Arafat stak in 2006 2,5 miljoen euro in de nieuwe Carthage International School. Suha werd, om zakelijk actief te kunnen zijn in Tunesië, voorzien van de Tunesische nationaliteit. Om de school goed van start te kunnen laten gaan werd een andere internationale school, de Bouebdelli School, op bevel van hogerhand gesloten. Dat was allemaal mogelijk in het Tunesië van 2006 - de Arabische Lente lag nog ver achter de horizon.

In 2007 werd de weduwe echter de deur gewezen. Vorig jaar werd dankzij WikiLeaks al duidelijk waarom. Suha klaagde in 2007 bij de Amerikaanse ambassadeur over plotselinge animositeit van Leila Ben Ali. Alles was haar afgenomen, zei ze, iedereen die zaken met haar had gedaan, inclusief haar bankier, was gestraft.

De reden? Ze zou gestookt hebben in een voorgenomen huwelijk tussen een nichtje van Leila dat uitgehuwelijkt zou worden aan de emir van Dubai. Deze was getrouwd met een zus van de Jordaanse koningin Raina. Suha zou Raina gevraagd hebben in te grijpen. Dat viel verkeerd bij het Tunesisch presidentiële paar.

Exit Suha Arafat, die nu met haar dochter Zahwa afwisselend op Malta en in Parijs woont.

Haar echtgenoot ligt sinds 2004 begraven in een tombe in Ramallah op de Westoever - een plek waar zijn weduwe zich nooit laat zien. De blonde vrouw, die in 1990 als 27-jarige in Tunis in het geheim de 34 jaar oudere Arafat huwde, is nooit geliefd geweest bij het Palestijnse volk. Ze is van christelijken huize. Haar feministische moeder, Raymonda Tawil, ontving thuis Jean-Paul Sartre en Herbert Marcuse. Volgens veel Palestijnen zou ze geld over de balk smijten.

Toen Arafat in 1994 na de Oslo-akkoorden terugkeerde naar de Palestijnse gebieden, eerst naar Gaza, later naar Ramallah, ging Suha slechts tijdelijk mee. Ze vertrok al snel naar Parijs, waar ze volgens de Palestijnse geruchtenmachine afwisselend in een duur appartement en een luxe hotelsuite woonde. Waar of niet waar, de Franse autoriteiten constateerden ooit dat er miljoenen dollars van buitenlandse bankrekeningen naar de Franse rekeningen van de Arafatjes vloeiden.

Aantijgingen van corruptie van haar echtgenoot en haarzelf heeft ze altijd van de hand gewezen. Het waren de mannen om hem heen die zich daar schuldig aan maakten, zei ze: 'Rond een mooie bloem groeit nu eenmaal altijd onkruid.'

Suha Arafat woont nu in een villa op Malta, een huis dat - daar gaat de geruchtenmachine weer - gefinancierd zou zijn door de Libische ex-dictator Moammar Khadafi. Moeder Raymonda zei in 2010: 'Alle roddels zijn vals.' De weduwe zelf verkiest de anonimiteit. Ze wil 'slechts haar dochter goed opvoeden'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden